Британські виробники втратили 2 мільярди фунтів через скорочення експорту в ЄС

Британські виробники втратили 2 мільярди фунтів стерлінгів через катастрофічне падіння експорту продуктів харчування і напоїв з Великобританії до Європейського Союзу.

Про це повідомляє Guardian з посиланням на дані Федерації продуктів харчування і напоїв. Федерація повідомила, що зниження є найбільшим в першій половині року і пов’язане з торговельними бар’єрами, введеними Brexit, а також додаткової бюрократією у вигляді документів і адміністративних зборів, які вступили в чинності 1 січня 2021 року.

Найбільш помітне зниження експорту спостерігається в Ірландії. При цьому втрати оцінюються в 500 мільйонів фунтів стерлінгів. Експорт в Німеччину, Іспанію та Італію скоротився приблизно на 50%.

Проблема в тому, що спад не може бути компенсований збільшенням експорту в Китай і Австралію.

Британські виробники продуктів харчування і напоїв, а також фермери стикаються з проблемою нестачі водіїв вантажівок і складських робітників.

За словами Домініка Гуді, глави відділу міжнародної торгівлі, найбільше впав експорт молочних продуктів і м’яса до Європейського Союзу. Зокрема, продажу сиру впали на 34%, а яловичини – на 37%.

У той же час збільшився експорт лосося і віскі в Шотландії.