Путін: Переговори з Україною про обмін ув’язненими близькі до завершення

Президент Росії Володимир Путін оголосив, що переговори з Україною про обмін особами, затриманими обома країнами, близькі до завершення. Він наголосив, що масштаби обміну будуть досить великими, і оцінив, що це стане хорошим кроком до нормалізації відносин.
Анна Ісламова, що працює у Верховній Раді України, першою заговорила про обмін ув’язненими, чиїм посланням у Facebook поділився новий Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка.
«Ми молимося. Обмін буде завершено: моряки (затримані в Керченській протоці – прим. редактора), Олег Сенцов, Микола Карпюк, Володимир Білух, Павло Гриб летять додому! Ми чекаємо»,- написала Ісламова.
Переговори були підтверджені президентом Росії Володимиром Путіним.
В кінці серпня Сенцов, що був у колонії в російській Арктиці, був доставлений у слідчий ізолятор Лефортово в Москві. Як повідомляють ТАСС і Інтерфакс, його обміняють на російського журналіста, якого звільнили з української в’язниці.
Український режисер Олег Сенцов знаходився в російському полоні з 10 травня 2014 року, після анексії Криму разом з активістом Олександром Кольченко він був затриманий на півострові. Російські окупаційні власті звинуватили їх у підготовці теракту – вони нібито хотіли підірвати пам’ятник Леніну.
Режисер був засуджений до 20 років в трудовому таборі, його подільник – до 10 років. У 2015 році Правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політв’язнями. Перебуваючи у виправній колонії за Полярним колом, Сенцов почав голодування на захист інших російських політв’язнів з України.