Румунія: Папа попросив у ромів вибачення за дискримінацію

Папа Франциск, перебуваючи в Румунії, від імені церкви попросив представників громади ромів вибачення за дискримінацію, «образи» і забобони, які християни здійснювали проти них.
З громадою ромів Папа зустрівся в неділю в місті Блаж в Трансільванії, щоб завершити свій візит до Румунії.
Під час зустрічі в новій церкві, присвяченій апостолу Андрію Первозванному та благословенному Іоанну, Папа Франциск підкреслив: «У Церкві Христовій є місце для всіх».
Папа зізнався: «Я хотів би потиснути вам руки, подивитися вам в очі, впустити вас в моє серце». «Але, – підкреслив він, – я несу тягар в своєму серці. Це тягар дискримінації, ізоляції та зловживань, які зазнали ваші громади ».
«Як ми вже відзначали, в атмосфері байдужості розпалюються забобони і виникає небажання. Як часто ми судимо поспішно, використовуючи слова, які заподіюють біль, відносини, які сіють ненависть і створюють відстані», – додав він.
«Коли хтось залишається позаду, людська родина не просувається вперед. Ми не повністю християни або навіть люди, якщо ми не можемо бачити людину і його дії, перед нашими судженнями і забобонами», – попередив Папа.
Папа сказав, що «в історії людства завжди є Авель і Каїн, є простягнута рука і рука, яка б’ється». За його словами, є люди, які бачать брата в іншій людині, і є люди, які бачать в ній «перешкоду на їхньому шляху».
«Існує цивілізація любові і цивілізація ненависті. Кожен день вам доводиться вибирати між Авелем і Каїном. Як і на роздоріжжі, перед нами часто стоїть рішучий вибір: йти по шляху примирення або помсти», – сказав він.
Він запропонував вибрати шлях Ісуса, що веде до миру через прощення.
Папа закликав представників громади рома йти разом, «будувати більш гуманний світ, виходити за рамки страхів і підозр, відмовлятися від бар’єрів», що відокремлюють нас один від одного.
Ця зустріч стала останнім пунктом триденного візиту Франциска в Румунію. Увечері тато повернеться до Риму.