Чи стане Україна особливим союзником США поза НАТО?

«Конгрес США представив законопроект про посилення військової підтримки України і надання їй статусу спеціального союзника США поза НАТО»,- повідомило українське посольство у Вашингтоні.
Адміністрація нового президента України Володимира Зеленського, в той же час, заявила в суботу, що президент Дональд Трамп запросив його з офіційним візитом до США.
Подякувавши за запрошення, Зеленський заявив, що законопроект, поданий в Палаті представників, «є важливим сигналом про міцне стратегічне партнерство між двома країнами».
Основний союзник, який не входить в НАТО (MNNA) – це термін, який використовується Сполученими Штатами для своїх важливих партнерів, які не є членами НАТО. Цей статус мають, серед інших Ізраїль, Японія і Південна Корея.
Що отримає Україна від статусу спеціального союзника?
Посольство України в США пояснило в Facebook, що закон передбачає нові поставки озброєнь і зміцнення можливостей України у протидії російським атакам.
«Список видів зброї, яку може бути передано Україні, доповнено протитанковими і зенітними системами», – написано в повідомленні.
У законопроекті також йдеться про підтримку прагнень України до європейської та євроатлантичної інтеграції, права українського народу на вибір власної зовнішньої політики і безпеки, а також про подальше зміцнення демократичних цінностей, прозорості та боротьбі з корупцією.
У документі, що розглядається в Палаті представників, підкреслюється, що США не приймають територіальні зміни в Україні, зроблені із застосуванням сили, в тому числі (як писало українське посольство) “шляхом незаконного вторгнення Російської Федерації в (український) Крим і Донбас і окупацію цих територій “.
У законопроекті засуджується затримання російськими властями 24 моряків українського флоту разом з трьома кораблями в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, і наголошується на необхідності «настійно закликати Російську Федерацію повністю виконати Мінську угоду» щодо конфлікту на Донбасі.
У посольстві України у Вашингтоні підкреслили, що «законопроект є новим важливим кроком на шляху поглиблення українсько-американського стратегічного партнерства в боротьбі з російською агресією».