Британія витратила мільярди на танки, які не можуть стріляти на ходу

“Великобританія витратила 4,5 мільярда доларів на розробку нового типу легкого танка, який не може вести вогонь на ходу, хоча експерти вважають, що мобільність має вирішальне значення в сучасній військовій доктрині”, – пише The Times.

Як нагадує авторитетне лондонське видання, броньовик «Аякс» справив велике враження на адміністрацію прем’єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона. “Таке гарне враження, що тодішній перший чоловік на Даунінг-стріт, 10, після отримання думки військового керівництва вирішив замовити 589 таких легких танків”, – додає інформаційне агентство FOCUS.

З тих пір терміни доставки кілька разів переносилися, а армія все ще чекає машини. Однак The Times повідомляє, що у нових танків є технічні проблеми, в тому числі високий рівень шуму всередині бронемашини, але, що більш важливо, системи озброєння не можуть стріляти на ходу через сильні вібрації.

Озброєний 40-міліметровою гарматою і ручними кулеметами, «Аякс» призначений для безпосередньої підтримки піхотних і розвідувальних підрозділів. Той факт, що він не може стріляти в русі, робить його марним в цій ролі.

Однак британський уряд вже витратив на легкі танки 3,2 мільярда фунтів стерлінгів із запланованих 5,5 мільярда.

Парламентські органи, які стежать за державними видатками, дуже незадоволені, а джерела в The Times стверджують, що навіть після того, як витрачені такі колосальні кошти, немає жодної бронемашини.