Українці в Польщі масово виграють суди

Затягування з оформленням документів на надання тимчасового дозволу на проживання та працевлаштування не влаштовує все більшу кількість українців, які їдуть до Польщі з метою заробити. Вихід наші співгромадяни бачать тільки в зверненні до судів.

Згідно зі статистичними даними Вищого ревізійного управління за минулий рік, виявилося, що польські суди постановили виплатити українцям трохи менше 200 тисяч злотих (за нинішнім курсом – 1,3 мільйона гривень) через те, що воєводські адміністрації не видавали в передбачені терміни дозволи на тимчасове проживання та роботу. Також наголошується, що від українців на розгляді в адміністративних судах знаходяться ще 183 скарги на воєводські управління.

За словами юрисконсульта юридичної фірми Chakowski & Ciszek Пшемислава Цішека, скарги, які до суду подають і бізнесмени, і трудові мігранти є актами відчаю.

«Іноземні працівники та польські підприємці втрачають час в судових розглядах, які тривають місяцями. В цей час підприємці втрачають контракти, а іноземці втрачають роботу»,– підкреслив юрисконсульт Цішек.

«У деяких офісах для розгляду справи потрібно чекати 12 місяців. Через тривалі процедури іноземці часто втрачають можливість працювати в Польщі. Вони припиняють співпрацю з польськими компаніями, які не мають необхідного персоналу»,– розповів Роберт Лісіцкі, директор департаменту праці Конфедерації Lewiatan, найвпливовішої польської організації, яка представляє інтереси роботодавців.

Бізнес і експертне середовище намагаються знайти вихід з ситуації, що склалася і звертаються до офіційної влади, однак поки безуспішно.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Польщі за січень-червень іноземцям видано 846 тисяч дозволів на роботу, 90 відсотків з цієї кількості видано українцям.

Іноземцям, які хочуть жити і працювати в Польщі легально, в середньому доводиться чекати видачі дозволів на проживання 206 днів.