Польська влада не справляється з величезним потоком іноземців

Громадяни, які приїжджають до Польщі з інших країн, все більше стикаються з проблемою довгого очікування оформлення документів, які надають можливість легального перебування в країні.

Згідно даних, оприлюднених Верховною контрольною палатою Польщі, за останні чотири роки більш ніж утричі збільшився період легалізації іноземних громадян. Якщо раніше він в середньому становив 64 дня, то на сьогоднішній день іноземцям, які хочуть жити і працювати в Польщі легально, в середньому необхідно чекати 206 днів.

Польська влада визнає, що головна причина – це гострий дефіцит кадрів. Офіси воєводств буквально завалені документами на легалізацію і співробітники просто фізично не встигають обслуговувати всіх іноземних громадян.

Проведені Верховної контрольною палатою перевірки встановили, що видачі дозволів на проживання і проїзних документів відбуваються з порушеннями в 70 відсотках випадків.

Прес-секретар палати Ксенія Мачак зазначила, що «середній час розгляду в воєводських відомствах легалізації перебування іноземців систематично збільшувалася і відрізнявся між окремими воєводствами. Наприклад, в 2018 році в Люблінському воєводстві це було 116 днів, в Нижньосілезькому – 328 днів. Хоча всі ці справи повинні бути завершені протягом 90 днів».

Схоже, що поки польська влада тільки констатує сам факт збільшення періоду легалізації перебування іноземних громадян, в тому числі і українців, і не поспішає розширювати штат співробітників офісів, які приймають і обробляють документи.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що польський уряд планує створити повний реєстр іноземних громадян, які живуть і працюють в країні.

Згідно зі статистичними даними, близько 80 тисяч українців працює на підприємствах польського міста Лодзь.