Схоже, що в Польщі вже не дуже раді українським працівникам

На українсько-польському кордоні почастішали випадки, коли польські прикордонники почали дуже скворо ставитися до кожного українського громадянина, який повертається додому після поїздки до Польщі по біометричному паспорту або візі, щоб трохи підзаробити.

На кордоні між Польщею та Україною все частіше спостерігаються ситуації, коли українці, які їхали на роботу до сусідньої країни за біометричними паспортами, повертаючись додому змушені проходити принизливі процедури огляду і допитування, які влаштовують їм польські прикордонники. Вони змушують наших співгромадян при виїзді з країни на кордоні всіх вийти з автобусу і довести, що перебування в Польщі було легальним, переглядають терміни перебування, запитують про те, що робили в Польщі.

Якщо бачать, що термін перебування становлять більше двох місяців поспіль – відразу просять показати “Освядчення» і умови, за якими працювали, а також дозвіл на роботу. Якщо таких документів немає, то оформляється депортація на 6 місяців і великий штраф.

Також перевіряють тих, які в’їжджали до Польщі на підставі візи. Скільки часу працювали, влаштовують невеликий тест на знання польської мови, щоб упевнитися, що українець працював саме в Польщі, а не поїхав далі до Німеччини або Чехії по польській візі.

Процедура досить принизлива, але наших людей так просто не налякаєш перевірками на кордоні, щоб вони почали відмовлятися від поїздок на заробітки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з офіційною статистикою, в Польщі протягом січня-червня іноземцям видано 846 тисяч дозволів на роботу.

Довгострокове перебування в Польщі в цілому вже оформили понад 400 тисяч іноземних працівників. Половина з цього числа – українські громадяни.