Чому іноземці не хочуть працювати в Підляському воєводстві?

Все більше і більше іноземців приїжджають до Польщі, щоб працювати і жити тут. Однак виявляється, що їх кількість в Підляському воєводстві знижується.

Іноземці все частіше вибирають Польщу як країну для життя. Найчастіше жителі других держав охоче приїжджають і поселяються у великих містах, таких, як: Варшава, Познань чи Вроцлав. Здавалося б, що Підляське воєводство, може також бути привабливим для них, однак виходить, що поточна тенденція зворотна.

«Іноземці стають невід’ємною частиною нашого середовища. Вони залишають свої країни і вже кілька десятків років приїжджають до нас. Тут вони офіційно працюють або відкривають свій бізнес, сплачують соціальні внески. Як показують дані, наприкінці жовтня цього року до управління соціального страхування в Польщі було сплачено понад 587000 злотих іноземцями. Найбільш численною групою(441 тисяча) застрахованих є громадяни України»,- повідомляє Катажина Крупічка, представник регіонального представництва управління соціального страхування у Підляськім воєводстві.

Місяць тому у Бялистокському відділенні інституту соціального страхування зареєстровано 10 тисяч громадян з інших країн. У жовтні у всіх провінціях їх кількість зросла, але не в Підляському воєводстві.

«Громадяни України, які працювали у нас, за останній місяць залишили наш регіон у кількості 264 застрахованих. Хоча їх ще донедавна було більше 4000. Ті, хто працює згідно трудового контракту вирішили залишитися, їх чисельність із 1 673 збільшилася до 1 730 осіб. Інші форми зайнятості не є привабливими для іноземців і не мають позитивного впливу на рішення вибрати наше воєводство», – пояснює Крупічка.

По всій країні іноземці можуть розраховувати на єдині правила щодо прийняття на роботу. Багато роботодавців, внаслідок нестачі персоналу, пропонують їм досить добрі умови, а контракти полегшують їх права на отримання пільг по соціальному страхуванню. Як правило, це стосується пенсій для людей похилого віку, пенсій по інвалідності та допомоги по безробіттю.

Джерело: www.eurabota.ua

13.12.2018