У Польщі майже півмільйона українців працюють офіційно

Стали відомі оновлені статистичні дані про кількість українців, які працюють в Польщі офіційно.

В системі соціального страхування Польщі на сьогоднішній день зареєстровано майже 500 тисяч українців, які працюють в країні на законних підставах. Тобто вони платять усі податки і страхові внески. Цей факт свідчить про те, що півмільйона наших співгромадян вирішили на довгий час влаштуватися в Польщі, бачачи набагато кращі перспективи, ніж в Україні.

Прес-секретар Управління соціального страхування Польщі Войцех Андрусевич повідомив, що «в кінці вересня в системі соціального страхування було зареєстровано 665 тисяч іноземних громадян, з яких майже 500 тисяч – це громадяни України. На другому місці за чисельністю громадяни Білорусії – 40 тисяч і Грузії – 10 тисяч».

Застраховані громадяни у більшості працюють у штаті підприємств і фірм. Будівельний і торговий сектори економіки найбільш часто вибираються українцями для роботи, оскільки в цих сферах досить висока оплата праці. Менше тих українців, які працюють на основі цивільно-правового договору або самостійно займаються економічною діяльністю.

Також Андрусевич додав, що все більше іноземних працівників усвідомлюють необхідність застрахуватися, оскільки «це гарантує, що при тимчасовій втраті працездатності або материнстві вони не будуть позбавлені допомоги».

Кожен, хто проживає і працює в Польщі на легальних підставах, отримує право на всі види соціальних виплат, зокрема, за програмою «Сім’я 500 плюс» і допомогу на покупку шкільного приладдя.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в 2020 році розмір мінімальної зарплати в Польщі складе 2,6 тисячі злотих (близько 600 євро), що на 16 відсотків більше попереднього показника.

У вересні показник безробіття в Польщі склав 5,1 відсотка. У порівнянні з серпнем кількість безробітних зменшилася на 14 тисяч осіб.