ОАЕ відкривають посольство в Ізраїлі після операції по нормалізації відносин

Об’єднані Арабські Емірати відкрили сьогодні своє посольство в Ізраїлі, яке розміщується в новій будівлі фондової біржі в Тель-Авіві. Це останній крок в угоді, досягнутій в минулому році за посередництва Вашингтона про нормалізацію відносин, повідомляє інтернет-видання A News.

Розташування в самому серці фінансового району Ізраїлю підкреслює центральну роль економічного співробітництва, оскільки ОАЕ стали третьою арабською країною, що визнала Ізраїль.

На церемонії, на якій був присутній новий президент Ізраїлю Іцхак Айзик Герцог, посол ОАЕ Мохаммед аль-Кайя назвав відкриття посольства «важливим етапом у розвитку відносин між нашими двома країнами».

«І ОАЕ, і Ізраїль є інноваційними країнами, ми можемо використовувати цей потенціал для роботи в ім’я більш процвітаючого та сталого майбутнього для наших країн і нашого регіону», – сказав він.

Іцхак Герцог закликав поширити «історичну угоду» з ОАЕ на інші країни, які прагнуть до миру з Ізраїлем.

Після нормалізації відносин Ізраїль і ОАЕ підписали ряд угод – від туризму і авіації до фінансових послуг.

Церемонія відкриття посольства Еміратів у вестибюлі будівлі фондової біржі відбулася після того, як минулого місяця міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід зробив знаменний візит в ОАЕ, відкривши посольство в Абу-Дабі і консульство в Дубаї.

Палестинці були обурені рішенням ОАЕ встановити відносини з Ізраїлем, яке поклало край багаторічному арабському консенсусу про те, що не може бути нормалізації відносин без всеосяжного і міцного миру між Ізраїлем і палестинцями.

Після угоди з ОАЕ Ізраїль нормалізував відносини з Бахрейном, Марокко і Суданом, що також викликало протести з боку Палестини.

Ізраїль і ОАЕ прагнуть підкреслити економічні переваги нормалізації відносин.

Виступаючи перед ЗМІ Еміратів, Лапід сказав, що двостороння торгівля досягла більш 675,22 мільйона доларів з моменту підписання угод у вересні 2020 року.