Короля Таїланду можуть вислати з Німеччини

Тайський король Маха Ваджіралонгкорн може бути вигнаний з Німеччини, якщо він видасть нові антидемократичні укази на своїй баварської віллі. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Бундестаг.

Парламент Німеччини оголосив, що король Таїланду Маха Ваджіралонгкорн користується дипломатичним імунітетом під час його тривалого перебування на своїй баварській віллі, але держава має право вислати його з країни.

За даними слідчих служб Бундестагу і на замовлення Лівою соціалістичної партії, у німецької держави дуже мало можливостей для переслідування тайського короля, незважаючи на нещодавні попередження міністра закордонних справ Хайко Маасу.

Раніше Маас попереджав Ваджіралонгкорна, щоб той не керував своєю країною з Німеччини, поки тривають протести проти того, що критики називають “недемократичним правлінням короля в Таїланді”. Тільки на цьому тижні в ході демонстрацій в Бангкоку постраждали більше 50 чоловік.

«Ми ясно дали зрозуміти, що політика, яка зачіпає Таїланд, не повинна проводитися з німецької землі», – заявив Маас на початку жовтня.

Ваджіралонгкорн місяцями жив на своїй віллі на озері Штарнберг, на південь від Мюнхена, а навесні часто зупинявся в розкішному готелі на гірськолижному курорті Гарміш-Партенкірхен, порушуючи заборону на проживання в готелях, в той час, як це був один з карантинних заходів в зв’язку з пандемією коронавіруса в Німеччині.

Король повернувся до Таїланду в жовтні, і ліві закликали уряд Німеччини заборонити йому повертатися до Німеччини. «Будь-хто, хто, як король, жорстоко пригнічує демократичний рух за допомогою військової хунти, не повинен отримувати візу для тривалого перебування в Німеччині»,- заявили в спільній заяві ліві парламентарі Севім Дагделен і Хайке Хенсель.

Раніше в листопаді міністерство закордонних справ Німеччини заявило, що не знайшло доказів того, що король видав баварські укази, що порушують права людини, хоча опозиційні німецькі політики стверджували протилежне.