Папа Римський “глибоко засмучений” рішенням Святої Софії стати мечеттю

За словами “Супутника”, папа Франциск “глибоко засмучений” рішенням Туреччини перетворити собор Святої Софії на мечеть.

«Мої думки відправляються до Стамбулу. Я думаю про Святу Софію. Я глибоко засмучений», – сказав папа вчора під час традиційної недільної літургії на площі Святого Петра у Ватикані.

У п’ятницю Верховний адміністративний суд Туреччини і Державна рада скасувала постанову кабінету міністрів 1934 року, згідно з якою собор Святої Софії був перетворений на музей.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган негайно підписав відповідний указ. Будівля, спочатку побудована, як візантійський собор, як очікується, відкриється для мусульманських молитов 24 липня.

Рішення було зустрінуте з сильною протидією з боку багатьох членів міжнародного співтовариства. Російська Православна Церква шкодує про те, що Анкара проігнорувала заклики зберегти собор в якості музею, а Вашингтон і Афіни також піддали критиці це рішення.

Собор Святої Софії був побудований, як православний християнський собор візантійським імператором Юстиніаном і відкрив свої двері для віруючих в 537 році нашої ери, залишаючись найбільшою християнською церквою в світі протягом майже тисячі років, поки Константинополь не був завойований Османською імперією і перейменований на Стамбул в 15 столітті.

Собор Святої Софії був перетворений на мечеть в 1453 році, але в 1934 році за указом турецького кабінету міністрів він став музеєм, а в 1985 році ЮНЕСКО додала будівлю до свого списку об’єктів всесвітньої спадщини.