Українці масово намагаються отримати легальне працевлаштування в Польщі

Нижньосілезьке управління воєводства, як і раніше, не в змозі впоратися із зростаючим числом громадян України, які клопочуть про легалізацію їх перебування у Польщі. Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України не користуватися послугами посередників, які обіцяють полегшити заявку на отримання документів.заявка на получение документов в Польше

Згідно з оцінками звіту «Діагноз Вроцлава», кожен десятий житель Вроцлава є громадянином України. Проблеми, що стоять перед містом і його жителями в зв’язку з вступникам з населенням Сходу, обговорювалися в середу під час дебатів «Українська імміграція у Вроцлаві». У випадку з українцями ми не маємо справу з біженцями, тільки з економічною міграцією, – наголосила на початку дискусії Ганна Сарич, повноважний представник президента Вроцлава у справах України. 94 відсотки нових громадян України заявляють про бажання приїхати в Польщу, основні причини імміграції пошук роботи в Польщі для 64 відсотків, відсутність роботи на батьківщині – 18 відсотків, 12 відсотків, вказують на те, що вони їдуть з-за військової ситуації в Україні.

Виявилося, однак, що проблем не мало б бути, якщо не одне «але». – До кінця жовтня в районне бюро праці у Вроцлаві було подано 74 000 заяви про пропозицію роботи іноземцям. Проблема полягає не у зв’язку між роботодавцями і працівниками, працівники і роботодавці дуже добре справляються з цим питанням », – говорить Сарич. Реальні перешкоди чекають на українців, тільки в офісі. – Ситуація, яка зараз склалася в Нижньосілезькому воєводстві неприйнятна.

Українці зустрічаються з величезними перешкодами на початку свого приїзду до Польщі, під час легалізації їх перебування. Багато з них не хочуть порушувати закон і відразу приступають до процесу легалізації свого перебування.

Як визнають влади Вроцлава, українцям все ж доводиться стикатися з довгоочікуваним рішенням про законність свого перебування. Незважаючи на зміни, які були внесені в провінційний офіс, приїжджих з України, доводиться іноді чекати не три місяці, а навіть два роки для отримання дозволу на тимчасове проживання. В той час вони не можуть, не працювати в Польщі, ні повертатися в Україну. «Все частіше і частіше до нас приїжджають малі підприємці кажуть, що їм доведеться закрити свій бізнес в найближчому майбутньому», – розповідає Сарич. Маленьким польським компаніям, зокрема, просто не вистачає рук для роботи, і вони не можуть дозволити собі таке довге очікування легалізації українців.

Трудова міграція має вирішальне значення для польської економіки, вона для нас незамінна, – каже Агнешка Скиба, радник міністра закордонних справ. – Робота в провінційному офісі важка і невдячна, повинна користуватися великою повагою. Ми всі повинні проявити терпіння », – сказав Скиба, відповідаючи на твердження про надто повільною процедурою легалізації. Ці проблеми були помічені нами, але ми не передбачали масштаб і скільки людей захоче отримати дозвіл на довгострокове і короткострокове перебування, – пояснює Агнешка Скиба. Радник міністра зазначив, що заповнення заявки на легалізацію перебування вимагає значних зусиль від іноземців, і досягнення в цій галузі успіху, на її думку – «чемпіонату світу». Вона також звернулася з закликом, щоб українці не користувалися послугами так званих агентів, які допомогли б їм впоратися з легалізацією документів. За словами Скиби, буває так, що серед українців є переконання, що якщо я Вам не заплачу, то документів мені просто так не зроблять. Будемо сподіватися, що ситуація з легалізацією українців у Польщі буде проходити швидше, слідкуйте за подіями в Польщі на сторінки https://www.eurabota.ua/jobs-in/poland/jobs-offered будьте завжди в курсі подій.