Кількість мігрантів, що в’їжджають в Європу з Туреччини в 2019 році, збільшилась

Число мігрантів, що в’їжджають в Європу з Туреччини, значно збільшилася в минулому році, коли люди, котрі втікають від заворушень в Сирії і Афганістані, наповнили країну, а потім поїхали до Греції, сказав глава прикордонного агентства Європейського Союзу.

У 2019, більш ніж 82 000 мігрантів намагалися в’їхати в Європу без дозволу, що на 46% більше, ніж в попередньому році, сказав виконавчий директор Європейського агентства прикордонної і берегової охорони Frontex Фабріс Леггері.

«Це в основному пов’язано з ситуацією в Сирії, а також з нестабільністю в Афганістані і зміною політики щодо афганських громадян з боку іранської і пакистанської влади», – сказав Леггері. Він відмовився звинувачувати турецьку берегову охорону, заявивши, що вона «працює нормально», щоб перехоплювати нелегальних мігрантів.

У 2016 році ЄС погодився надати Туреччині до 6 мільярдів євро в якості допомоги сирійським біженцям, щоб переконати уряд Анкари зупинити мігрантів в Грецію. Але з минулого літа східні острови Греції ведуть боротьбу за зменшення переповненості таборів біженців, де часто відбуваються спалахи насильства.

На грецькому острові Лесбос спалахнули акції протесту перед найбільшим табором біженців в країні після того, як прохач притулку помер від колотих ран. Кілька десятків мігрантів підпалили сміттєві баки і заблокували рух за межами табору, перш ніж була викликана поліція для їх розгону.

Переповненість в Морії неухильно погіршувалася протягом останнього року, оскільки число прибувають мігрантів та біженців, які використовують незаконні маршрути з Туреччини на грецькі острови, залишається високим.

Frontex заявив, що число прибувають в минулому році є найвищим з моменту вступу в силу угоди ЄС-Туреччина.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган каже, що його країна не може нести тягар прийняття 3,6 мільйона сирійських біженців і загрожує «відкрити двері» для мігрантів, щоб вони могли відправитися в Європу. Він шукає більше фінансової допомоги у ЄС, і європейці, ймовірно, погодяться.