Військовий переворот в М’янмі

“Військові М’янми оголосили надзвичайний стан терміном на один рік”, – повідомляє AFP.

Після обриву зв’язку в країні стало ясно, що влада беруть в свої руки військові. Вони призначили генерала виконуючим обов’язки президента після арешту громадянського лідера Аунг Сан Су Чжи, який також є державним радником і главою міністерства закордонних справ республіки і інших високопоставлених урядових чиновників. Президент М’янми Вин Мейн також затриманий.

У заяві телеканалу Myawaddy, що належить військовим, говориться, що цей крок був необхідний для підтримки «стабільності» в країні. Виборчу комісію країни звинуватили в нездатності усунути «величезні порушення» під час виборів в листопаді 2020 року.

Сполучені Штати негайно закликали збройні сили М’янми звільнити затриманих урядовців, в тому числі де-факто лідера Аунг Сан Су Чжи, і попередили про реакцію Вашингтона.

«Сполучені Штати виступають проти будь-яких спроб змінити результати недавніх виборів або перешкодити демократичного переходу влади в М’янмі, і будуть притягати до відповідальності винних, якщо ці кроки не будуть скасовані», – заявила прес-секретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі.