Документи для роботи в Польщі

Вже багато разів на сторінках нашого сайту ми розбирали питання отримання робочої візи в РП. Були розглянуті різні нюанси процесу, ми звертали увагу на важливі деталі та, головне, необхідні документи для польської робочої візи.

Польська робоча віза

Настав час консолідувати інформацію, створивши свого роду навігацію по всіх матеріалах, пов’язаних із документами, що потрібно оформити для робочої візи в Польщу.

ЗМІСТ:

  1. Типи робочої візи
  2. Обов’язкові документи для роботи в Польщі
  3. Які потрібні документи для річної візи?

Типи робочої візи

Сьогодні існує всього три види віз, що дозволяють офіційне працевлаштування:
  1. За несезонним запрошенням. Передбачає роботу до півроку в річний період в галузях, які не передбачають сезонне працевлаштування (віза D05A).
  2. За сезонним запрошенням. Уряд РП встановлює сектора економіки, в яких допустима сезонна робота. Даний тип передбачає офіційно працевлаштування до 9 місяців в році (віза D05B).
  3. За воєводським запрошенням. Передбачає цілорічне працевлаштування.

Бізнес-віза, робота за Картою поляка та інше санкціонують легальне перебування інших типів і в цьому матеріалі не розглядаються.

Згадані типи віз споріднює одне: для кожної з них потрібне запрошення на роботу. У першому та другому випадку – від роботодавця, в третьому – від воєводи тієї місцевості, де буде здійснено фактичне працевлаштування.

Обов’язкові документи для роботи в Польщі

Незалежно від типу робочої візи, існує обов’язковий набір документів на національну візу до Польщі, які необхідно надати в консульство (Візовий центр, ППВА).

Візовий центр, ППВА фото

З’ясуємо ж, що це за пакет.

Український паспорт

Це зрозумілий і доступний документ списку. Все, що потрібно, – простежити його дійсність: стан, зовнішній вигляд, актуальність фото тощо. Документ для українців в обов’язковому порядку пред’являється в ППВА, але не здається із загальним пакетом, а залишається на руках у претендента.

Закордонний паспорт для виїзду в Польщу на роботу

Надається документ (оригінал плюс копія всіх сторінок з «Шенгеном» і останньої національною візою), що задовольняє декільком умовам:
  1. Дія паспорта закінчується не менше ніж за 180 діб після дати останнього запланованого в’їзду в РП.
  2. Наявність як мінімум двох вільних сторінок для проставлення штампів в’їзду-виїзду.
  3. Термін дії документа не перевищує 10 років. Тому в разі досягненні зазначеного терміну паспорт необхідно не продовжувати, а замінювати.

Відповідно до Візового кодексу ЄС, закордонний паспорт повинен мати вбудований чіп, що містить інформацію про власника, включаючи відбитки пальців. Це т. зв. біометричні паспорти.

Для відкриття робочої візи необхідно надати не тільки чинний закордонний паспорт, але і дані про попередні документи (за їх наявності). Це може бути спеціальна позначка в цивільному паспорті або відповідна довідка з ВВІР. Якщо є інші чинні паспорти, їх оригінали та копії так само надаються.

Медична страховка та її вартість

Поліс повинен відповідати декільком вимогам.

Вимоги до документа такі:
  • дія поширюється на всі країни ЄС, держави Шенгену або весь світ;
  • відшкодування не менше € 30 000 на людину;
  • франшиза не більше € 100 – € 150 (в залежності від консульського округу України);
  • безпомилкове написання ПІБ, місця проживання, номерів документів і іншого;
  • термін дії – мінімум на 15 діб більше, ніж дата дії візи.

Страхувальник може бути тільки повнолітнім. Разом зі страховкою в ППВА надається квитанція про сплату із зазначенням ПІБ і номеру поліса.

Зверніть увагу: ППВА Харкова і Луцька обов’язково вимагає наявність напису на полісі про відповідність його рішенням 2004/17/WE (Рішення Ради ЄС).

Анкета для отримання візи

Анкета є одночасно і опитувальником (з інформацією про претендента), і заявою на видачу візи. Сьогодні існує можливість заповнення документа онлайн із паралельним записом на прийом в ППВА. Це додаткова зручність, а не обов’язок – можна вибрати і варіант «ручного» заповнення.

Анкета на робочу візу фото

Уважно ознайомтеся з усіма вимогами, що пред’являються до анкети на робочу візу, і процесом її заповнення. Пам’ятайте, що будь-яка, навіть незначна, помилка в анкеті може послужити приводом для відмови у видачі візи. Незалежно від способу заповнення до ППВА надається власноручно підписаний здобувачем зразок.

Фото

Залежно від консульського округу України, може знадобитися одна або дві фотографії (крім тієї, що буде вклеєна в анкету).

Запрошення на роботу

Звичайне запрошення висилає роботодавець. Для отримання воєводського запрошення роботодавець ініціює процес за місцем реєстрації підприємства (в Польщі), воєводство розглядає запит і в разі позитивного рішення надсилає здобувачеві відповідний документ.

За нормами, введеними у 2018 році, крім самого запрошення, необхідно також мати довідку про внесення його до державного реєстру. Без цього документа можуть виникнути проблеми при перетині кордону.

Квитанція оплати за послуги візового центру

Візовий центр фото

Візові центри є не консульським відділом, а лише офіційним посередником між ним і здобувачем. Центр допоможе зібрати і оформити документи, передасть їх до відповідних органів Польщі, після ретранслює рішення (схвалено або відхилено) і передасть готову візу (паспорт). Ці послуги платні – квитанція про їх оплату й має додаватися до загального пакета документів.

Які документи потрібні для річної візи?

Річна робоча віза, крім свого терміну дії, наділяє і ще масою можливостей. Всі плюси цього документа, а також детально розглянутий процес його оформлення (від перших кроків роботодавця до отримання візи здобувачем) можна дізнатися в цьому матеріалі.

У цій статті зібрано воєдино список необхідних документів і посилання на вимоги і процес оформлення для робочої візи в Польщу. Якщо ви зайняті процесом оформлення, збережіть цю сторінку в закладках і звіряйте з нею кожен свій крок.