Ринок праці в Польщі, як і раніше захоплюють українці

Приплив іммігрантів, що прибувають до Польщі, ламає рекорди в цьому році, кількість пропозицій роботи іноземцям, може досягти двох мільйонів. Переважна більшість роботодавців бажають приймати робітників з України. Уряд зазначає зростаюче невдоволення польських робітників, які бачать в масовому притоку іноземців, винуватців низької заробітної плати.

недовольство польских работниковЗа оцінками, до кінця року пропозицій про дозвіл на роботу в Польщі іноземців може переважити 2 мільйони людей. Досі подібні документи були отримані від величезної групи майже 1,45 мільйона українців, які становлять майже 95 відсотків іноземців, які бажають оселитися в Польщі і займатися оплачуваною роботою. Така кількість заяв пов’язано не тільки з пошуком співробітників польськими компаніями, але перш за все з тим фактом, що досі подача документів про отримання дозволу була безкоштовною – з нового року, проте, вона буде коштувати 30 злотих. Ви можете подивитися нові правила працевлаштування в Польщі, які вступлять в дію з 01.01.2018 року.

У той же час нові правила дозволяють уряду припинити видачу дозволів на роботу, якщо число іммігрантів в даному регіоні дуже велике і створює надлишковий штат. Заступник міністра праці, сімейної та соціальної політики Станіслав Швед стверджує, що міністерство ще не збирається цього робити, але в майбутньому вони можуть використовувати свої права. За словами Шведа, незадоволеність робітників і профспілок стає все більш помітною, оскільки вони вважають, що приплив іноземців негативно впливає на збільшення заробітної плати.

Кілька місяців тому експерти попереджали, що в наступному році кількість економічних мігрантів може виявитися рекордним і досягне майже трьох мільйонів чоловік, що пов’язано з тиском лобістів на залучення дешевшої робочої сили. Однак тенденція зростання зарплат іноземців стає все більш помітною, і це збільшення відбувається швидше, ніж у випадку польських працівників.