Робота доглядальницею в Польщі

Робота доглядальницею в Польщі найпопулярніша вакансія для українських жінок. Близько мільйона непрацездатних поляків потребують щоденного догляду та допомоги по дому.

Молодшого медичного персоналу не вистачає. Польські медичні сестри шукають роботу в країнах з розвиненою економікою і більшою заробітною платою. Їдуть в Німеччину та інші європейські країни. У наймі доглядальниць з України, для людей з обмеженими можливостями зацікавлені приватні особи та медичні компанії.

У статті зібрана інформація про роботу українок доглядальницею в Польщі.

Работа сиделкой в Польше

Дізнаєтеся, які роботи виконувати, які вимоги пред’являють до кандидатів, скільки триває робочий день, наскільки велика заробітна плата які умови проживання пропонують.

Де може працювати доглядальниця

Робота доглядальницею в Польщі передбачає кілька варіантів офіційного працевлаштування.

  1. Доглядальниця може працювати на дому у потребує догляду людини.

Як правило, такі вакансії передбачають надання житла в одній квартирі або будинку разом з підопічним.

  1. Вакансію доглядальниці пропонують пансіонати, медичні або реабілітаційні центри. У одного співробітника може бути кілька підопічних.

Обов’язки доглядальниці припускають обслуговування побутових потреб людини:

  • підтримання гігієни;
  • зміна підгузників у лежачих хворих;
  • годування;
  • приготування їжі;
  • прання;
  • прогулянки;
  • розтирання;
  • нескладна перев’язка;
  • у рідкісних випадках, якщо підопічний живе за містом, у будинку з ділянкою землі, можуть запропонувати виконання певного обсягу робіт в городі або в саду;
  • допомога медсестрам і лікарям у вигляді контролю прийому лікарських препаратів виконання пацієнтом лікувальних вправ або відвідування процедур.

Надання моральної підтримки, вміння надати допомогу у подоланні депресивних станів найважливіша частина роботи.

Якщо у доглядальниці немає медичної освіти та навички для виконання лікувального масажу ін’єкцій, взяття крапельниці, може запрошуватися медпрацівник.

Вимоги до претендентів

Працювати доглядальницею можуть кваліфіковані медики та люди без кваліфікації, але претендент має відповідати ряду обов’язкових вимог.
  1. 1. Профільна освіта

Диплом про закінчення медичного коледжу, Вузу або сертифікат про проходження курсів підготовки молодшого медичного персоналу вітаються.

Доглядальниць з медичною освітою зазвичай наймають для хворих

  • які страждають розладом нервової системи;
  • моторної інвалідністю;
  • потребують післяопераційного догляду.
  1. Досвід роботи за спеціальністю

Досвідчений персонал потрібен для догляду за які потребують медичного лікування або контролю підопічними. Підтвердженням роботи по спеціальності може служити трудова книжка або рекомендація з попереднього місця роботи. Допомога в побуті підопічним зможуть надати працьовиті й сумлінні люди без кваліфікації.

  1. Вікові обмеження.

При відборі кандидатів на вакансію доглядальниці немає строгих вікових обмежень.

Роботу можуть отримати жінки у віці 18-60 років.

Необхідні:

  • фізична витривалість;
  • гарне здоров’я;
  • відсутність шкідливих звичок;
  • працьовитість;
  • комунікабельність;
  • стійка психіка.
  1. Володіння польською мовою.

Робота доглядальниці передбачає спілкування з підопічним.

Знання польської мови хоча б на розмовному рівні бажано.

Знайти роботу в російськомовних сім’ях, можливо, але таких вакансій мало.

Умови праці

Рівень навантаження залежить від умов трудового договору.

Приватні особи пропонують роботу в Польщі доглядальницею з безкоштовним проживанням в окремій кімнаті. Нерідко для доглядальниці передбачений повний пансіон з безкоштовним харчуванням, наданням предметів гігієни і т. п.

Доглядальниця перебувати в квартирі або будинку з підопічним шість днів в тиждень. Погодинна денна навантаження, графік надання вихідних і відпусток погоджується окремо.

Іноді доглядальниці працюють позмінно, наприклад робочі 24 години, а наступний день вихідний або по іншому заздалегідь узгодженим графіком.

Скільки отримують доглядальниці?

Зарплата доглядальниці в Польщі залежить від виконання певного набору обов’язків і завдань. Мінімальна зарплата в Польщі працівників без медичної освіти 10 злотих в годину. Місячна зарплата брутто 2000 – 3000 zl. У лікарів з підтвердженим дипломом оплата вище. Порівняти умови праці, оплату допоможе таблиця.

Оплата доглядальниць в залежності від умов праці

Умови

Оплата в злотих

Сиделка с проживанием в квартирі з підопічним, регулярним вихідним, робочий день не нормований.

1300-3000

Робота в Пансіоні.

Перший варіант:

Житло (окрема кімната у кожного працівника) та харчування безкоштовне, один вихідний на тиждень.

Доплата за понаднормові і нічні зміни.

1600

Робота в Пансіоні.

Другий варіант:

Харчування за свій рахунок і безкоштовний обід в середині зміни.

Проживання в окремій кімнаті з оплатою тільки комунальних платежів 70-100 zl в місяць.

Вихідний один в тиждень.

Зміна з 7.00 до 19.00.

Доплата за понаднормові і нічні зміни з чергуванням по коридору

Мінімум (ставка 1800).

З доплатою за переробку і нічні зміни 2200-2300

Дозвільні документи

Щоб законно працювати в Польщі слід подбати про підготовку і оформлення пакету документів.

Для початку, щоб мати можливість в’їзду в Польську Республіку з правом працевлаштування необхідно оформити робочу візу.

Робоча віза в Польщу може видаватися:

  • на півроку 180/360 дає право працювати 180 днів протягом року;
  • на рік 360/360 можна працювати весь рік.

Підставою для відкриття національної робочої візи буде дозвіл на роботу.

Отримати дозвіл можна тільки за сприяння польського роботодавця З майбутнім начальством необхідно зв’язатися і обговорити умови співпраці. Якщо вдається прийти до обопільної згоди, роботодавець оформить у Воєводстві дозвіл на роботу для конкретної людини. Послуга платна. 30 zl на спеціальний рахунок вносить роботодавець.

Коли дозвіл отримано слід особисто подати документи на візу (дивіться перелік на сайті посольства) в Посольство або Консульство Польщі в Україні.

Заява на робочу візу розглядається 14 днів. Продовжувати візу дозволено на території Польщі.

Тим, хто має диплом про закінчення медичного Вузу або коледжу, зафіксований в трудовій книжці стаж роботи медсестрою або доглядальницею необхідно подбати про проведення процедури підтвердження достовірності документів та нотаріально засвідченому перекладі на англійську чи польську мову.

По прибуттю до місця роботи протягом 7 днів треба обов’язково зареєструватися в місцевому Управлінні у справах іноземців. Через 6 місяців перебування у можна подати заяву на надання виду на проживання в Польщі.

Корисні поради

Якщо вам вдалося знайти пропозиції роботи доглядальницею в Польщі без посередників, зверніть увагу на робочий графік і умови проживання.

У більшості випадків замовник оплачує проживання та харчування, але є програми без цього бонусу. Від незатишною темної кімнати, обладнаної з підсобки без вікон і побутових зручностей краще відмовитися.

У договорі має бути пункт, що передбачає фінансову компенсацію за понаднормові та нічні години. Графік надання вихідних і відпустки, закріплюється записом у договорі.

Відгук про роботу доглядальниці в Польщі

Оцінити, наскільки вигідна робота доглядальниці в Польщі допоможуть відгуки.

Марія, 35 років, Львів

8 років працювала медсестрою в обласній клініці. Вакансію медсестри в Польщі знайшла випадково. Вирішила спробувати свої сили за кордоном. Веду медичне обслуговування двох пацієнтів тільки до обіду в будні дні (масаж, крапельниці, уколи). Побутовим доглядом займаються доглядальниці. Заробітна плата 800$ в місяць.

Окрему кімнату в найближчому до місця проживання пацієнтів пансіонаті оплачує роботодавець. Харчувалася в їдальні пансіонату за свій рахунок.

Наталя, 43 роки, Харків

Працювала позмінно добу через добу з іншого доглядальницею. Догляд, крапельниця, ін’єкції. Жили безкоштовно у окремих кімнатах у цьому ж будинку. Пацієнт складний. В місяць з урахуванням страховки заробила 4500 zl.

Підіб’ємо підсумки

Вакансії доглядальниці в Польщі пропонують приватні особи, медичні заклади, пансіонати та реабілітаційні центри. Умови праці проживання та харчування різні. Оплата залежить від кваліфікації і навантаження. У більшості пансіонатів робочий день нормований, тому й оплата нижча, ніж у доглядальниць на дому.

Шукайте вакансії на сайті eurabota. Пропонуйте свої послуги, обговорюйте з роботодавцями умови співпраці. Оформляйте робочу візу і вирушайте за кордон на заробітки.