Нові правила сезонного працевлаштування іноземців

З 1 січня 2018 року набудуть чинності нові правила сезонного прийому на роботу іноземців. Роботодавці обов’язково повинні інформувати владу про будь-які зміни в процесі працевлаштування іноземців. Працівники і роботодавці стурбовані цими змінами.

Рішення, запропоновані в законі, стосуються іноземців, які виконують короткострокову роботу. Ці зміни стосуються громадян: Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, Росії та України, які непогано заробляють, на ґрунті спрощеної процедури прийому на роботу в Польщі.

сезонное трудоустройство в Польше

Згідно з поправкою, в доповнення до дозволів на роботу, які можуть бути випущені воєводами на строк до трьох років, буде введено дозвіл на сезонні роботи, дійсний протягом дев’яти місяців календарного року. Нові правила передбачають: створення реєстру працюючих іноземців, який буде включати інформацію про класичних дозволи на роботу, сезонних дозволу на роботу, декларації та інформація про відсутність потенціалу для задоволення потреб місцевого персоналу.

Як пояснив директор Воєводського управління праці Томаш Серадз, однією з причин змін правил стала адаптація національного законодавства до норм ЄС.

Експерт ринку праці Гжегож Токарски побоюється, що зміни, зроблені занадто рано, і деякі компанії не адаптуються до нових правил. «Такі складні правила для малих і середніх підприємств можуть бути досить складним завданням, часто без відповідних юридичних департаментів або людей, присвячених цим процесам, у них можуть бути дуже великі проблеми», – підкреслив він. Також Токарски зазначив, що ця ситуація дуже негативно відобразиться на економіці.

Поправка також вводить плату в розмірі 30 злотих за реєстрацію декларації від роботодавця про прийом на роботу іноземців. «Метою цього рішення є скорочення зловживань та надання фінансових ресурсів, які будуть використовуватися старостами для виконання цієї задачі, що дозволить поліпшити інтереси працівників з інших країн до місцевих бюро».

Згідно з меморандумом, заява не може бути внесено у реєстр, якщо відомство вважає, що воно буде використано іноземцем для інших цілей, ніж робота. Робота на підставі заяви, внесеного до реєстру, буде здійснюватися протягом шести місяців, видана годностью на 12 місяців.

Роботодавець повинен буде включити пункт у договір, у якому йдеться: «Я знаю про кримінальну відповідальність за неправдиве заяву», і цей пункт замінює інструкцію органу кримінальної відповідальності за неправдиві заяви.

Обов’язково потрібно інформувати іноземців про «обставини працевлаштування іноземця» і ці обставини повинні бути включені в новий закон. Таке введення дозволити службам підлог та інспекційних служб стежити за використанням заяви у відповідності з метою і перевіряти робочий період іноземця. Крім того, роботодавець, який бере на роботу іноземця, зобов’язана повинен відправити інформацію про прийняття або неприйняття іноземцем роботи.

Всі нововведення про працевлаштування в Польщі, не так вже й складні, але вони потрібні для того що б контролювати польських роботодавців, якщо Ви шукайте роботу то можете подивитися вакансії та цікаві пропозиції у нас на сайті www.eurabota.ua