Життя і робота в Катарі

Завдяки високому рівню життя, практично кожен житель Катару може жити безбідно. Однак, для справедливості варто відзначити, що ціни там відповідають заробітній платі.

У столиці Доха, у 2022 році, буде відбуватися Світовий Чемпіонат по футболу. Різноманітні проекти з будівництва 12 стадіонів, нових готелів, поліпшення мережі пересування по місту, почали реалізовуватися в життя. Тільки в дорожню систему планується вкласти близько 20 мільярдів доларів США.

життя і робота в Катарі

Також виношується план з будівництва міста, який, за оцінками, зможе стати будинком для 200 тисяч жителів.

Зміст

  1. Рівень зарплат
  2. Стан цін
  3. Нерухомість в Катарі
  4. Отримання робочого дозволу
  5. Тимчасова та постійна робоча віза
  6. Зміна місця роботи
  7. Плюси та мінуси

Рівень зарплат

З приїжджими працівниками ситуація в корені відрізняється від місцевого населення. На кожну людину в країні середній дохід становить дивовижні 40 тисяч доларів на місяць. Однак при цьому будівельники-мігранти перерахованих вище об’єктів до футбольного чемпіонату працюють до 90 годин на тиждень і отримують оклад більше ніж 4 тисяч, більшість з них – навіть не більше 500 доларів.

Вся річ у тому, що після приїзду в країну людям доводиться переукладати контракти на інших умовах. Часто представники низькокваліфікованих спеціальностей прощаються з обумовленим окладом в 5 сотень доларів, обіцяним житлом і харчуванням, які перетворюються в 200 доларів щомісяця без компенсації за житло та харчування. Тож не дивно, що життя емігрантів помітно відрізняється від місцевих жителів.

Саме тому не варто поспішати з рішенням про міграцію та отриманні громадянства. Важливо забезпечити себе місцем з гарною заробітною платою.

Убезпечитися від неприємних моментів можна декількома способами:

  1. Співпрацювати з професійним адвокатом з міжнародних питань.
  2. Володіти арабською мовою і розбиратися в законах.

Стан цін

Життя в Катарі недарма вважається одним з найбільш дорогих серед інших держав. Тутешні ціни на житло дійсно «кусаються», оренда навіть малогабаритної нерухомості не слабо позначиться на бюджеті. Навряд чи самостійна оренда буде по кишені для української дівчини або хлопця.

Приклади цін:
  • проїзд на громадському транспорті в Катарі обійдеться в 3-4 ріали (24-31 грн), На таксі в 30 ріалів (235 грн);
  • середня вартість обіду в ресторані – 130-140 ріалів (1010-1090 грн);
  • проживання в готелі 2-3-х зіркового класу обійдеться приблизно в 700 ріалів (5 500 грн);
  • медична допомога коштує близько 150 ріалів (1170 грн), За одне приймання лікарем.

Нерухомість в Катарі

Як і було вказано вище, ціни на житло дуже високі. Один «квадрат» квартири в спальному районі коштує близько 6000 місцевих ріалів (46 500 грн). На оренду двокімнатного житла піде близько 1 230 000 гривень на рік. На плату комунальних послуг буде йти близько 7 700 гривень, щомісяця.

Отримання робочого дозволу

Робота в Катарі для українців – це цілком можливо. Видати дозвіл може тільки пов’язане з відділом зайнятості фізичне або юридичне обличчя. Зазвичай, ці особи і є майбутніми роботодавцями. Переїзд і спонсорство – це нероздільні речі в цій країні.

Після того, як буде отримана картка емігранта, слід відзначитися в департаменті праці та направити заяву на візу. Пол, посада, національна приналежність і фото майбутніх працівників повинні бути вказані в документі. Коли департамент вже схвалив процес необхідно подати копію паспорта, приклавши свідоцтво про освіту, в міграційний контроль, щоб робітник був перевірений і зареєстрований. Якщо все пройде без проблем, то може бути надана не тільки робота в Катарі, але і вид на проживання.

Пропонуємо Вам переглянути відео про роботу в Катарі, Доха.

Тимчасова і постійна робоча віза

Тимчасову візу отримує мігрант для здійснення трудової діяльності в країні по приїзду. Важливо перед початком переїзду упевнитися в прийнятті відділом вашої заяви, перевірити інформацію про роботодавця та його діяльності. Також протягом трьох місяців емігрантові доведеться пройти ряд медичних процедур – зняття відбитків, здача крові та інше.

Якщо передбачається довгострокова робота в Катарі, то потрібна постійна віза. В цьому випадку відкриваються можливості отримання виду на проживання, а потім і громадянства. Даний документ оформляється за участю спонсора, правда займатися цим можна тільки після підписання контракту зі співробітником і його приїзду. Віза діє до 3-х років. Якщо особі знадобитися покинути країну доведеться спочатку оформити виїзний дозвіл (незалежно від причини).

Зміна місця роботи

На 2018 рік уряд забороняє шукати собі інше місце працевлаштування. Для початку доведеться пропрацювати у нинішнього роботодавця 2 роки.

По закінченню терміну, якщо знадобитися змінити місце, необхідно отримати схвальні відгуки та документ, який свідчить, що роботодавець не пред’являє до вас претензій. Якщо його не отримати спонсорство анулюється, разом з дозволом на трудову діяльність.

Плюси та мінуси

Плюси:

  • висока оплата за працю;
  • можливість отримати вид на проживання;
  • можливість отримати громадянство.

Мінуси:

  • ризик бути обманутим;
  • високі ціни на проживання.

Підбиваючи підсумки, у двох словах скажемо, що цілком можливо переїхати та забезпечити собі безбідне існування в Катарі. Але не все так безхмарно і для цього потрібно потрудитися.