Час видачі зелених карт для працівників з України

Кількість заяв про намір взяти на роботу іноземців може наблизитися до 2 мільйонам у 2017 році. Нам необхідно прискорити роботу над міграційною політикою.

миграционная политика ПольшиЧисло заяв щодо зайнятості робітників зі Сходу може наблизитися до 2 мільйонів до кінця року. До жовтня зареєструвалося понад 1,5 млн. осіб. Економічні іммігранти з Сходу, особливо з України, насправді є єдиним джерелом заповнення прогалин на ринку праці. Це показує, що уряд має перейти від слів до справи, коли справа стосується зміни міграційної політики. На думку експертів, модель повинна змінитися з короткостроковій на довгострокову. Ми повинні заохочувати іммігрантів до поселення та роботу в Польщі. Досі Матуш Моравецький, який був пропагандистом таких змін, був не почутий зі своїми ідеями. Зараз, коли він зайняв крісло прем’єр-міністра, ідеї Моравецького мають шанси на їх реалізацію.

До кінця жовтня було видано 1,5 млн. дозволів українцям, така інформація вже згадувалася в наших статтях для заяв, які безкоштовні сьогодні, з Нового року доведеться заплатити 30 злотих за кожен дозвіл.

Рік тому DGP писало про плани створення системи допомоги для співробітників зі Сходу та створення «зелених карт» для українських громадян. Це повинно було дозволити їм оселитися надовго разом зі своїми сім’ями в Польщі. З точки зору вітчизняних компаній передбачалося, що це буде спосіб полегшити поточні проблеми з пошуком робочих. В даний час співробітники зі Сходу, в основному з України, становлять 4-6 відсотків професійно активних працівників. Міністерство сім’ї зазначає, що попит на іноземну працю зростає в більшості галузей промисловості, особливо сильний ріст, спостерігається у будівництві, на транспортуванні і промислової переробки. Зайнятість іноземців все частіше відбувається в агентствах тимчасового праці. Найчастіше це короткострокові робочі місця, що вимагають фізичної сили, а не спеціалізованих навичок. Але зростаючий інтерес до іммігрантів також проявляється у галузях, що потребують високої кваліфікації, наприклад ІТ.