Фірми в Чехії активно поповнюють штати за рахунок іноземців

Експерти «Економічної палати» Чехії прогнозують, що брак працівників фірми будуть компенсувати, активно беручи на роботу іноземців з третіх країн, в тому числі і України.

На сьогоднішній день на ринку праці Чехії спостерігається величезний дефіцит працівників найрізноманітніших професій. Згідно зі статистичними даними, вакантних місць по всій країні майже на 150 тисяч більше, ніж людей, які шукають для себе робоче місце. І цей показник щомісяця збільшується.

Статистика «Біржі праці» за травень показує рекордне падіння безробіття в Чехії – 2,6 відсотка від загальної кількості економічно активних людей. Це найкращий показник з 1997 року.

Головний аналітик «Економічної палати» Карина Кубелікова зазначила, що «найвищий попит у чеських фірм на працівників середньої та низької кваліфікації. У цьому випадку найбільш затребувані працівники з України та інших третіх країн. На ринку праці людей немає».

Дані чеського міністерства праці показують, що на кінець 2018 року в Чехії було працевлаштовано понад 120 тисяч українських громадян, що становить одну п’яту частину всіх працюючих у країні іноземців.

Найбільшу кількість співробітників планують набирати фірми, які працюють у транспортній сфері та логістиці. Про розширення штатів заявили 23 відсотки транспортних і логістичних компаній.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що уряд Чехії ухвалив рішення збільшити квоту на прийом працівників з України з 20 до 40 тисяч осіб на рік.

Чеські роботодавці обурені діями свого уряду, який затягує з рішенням важливого питання спрощення процедури працевлаштування людей, які приїжджають з третіх країн.