Робота в Мексиці

Тепла сонячна погода, чудові пляжі та низькі ціни приваблюють в Мексику велику кількість туристів з різних куточків планети. Разом з тим багато іноземців, в тому числі з країн СНД, розглядають варіанти трудової міграції в цю північноамериканську державу. Останні кілька років економіка Мексики стабільно розвивається, ростуть обсяги закордонних інвестицій, а місцевий уряд проводить грамотні реформи, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності країни.

Робота в Мексиці для українців у 2017 році доступна для досвідчених і кваліфікованих працівників, переважно власників технічних професій. Деякі галузі мексиканської промисловості та сфери послуг, наприклад, електроніка, туризм, логістика та IT-сектор, знаходяться на підйомі та місцева робоча сила не в змозі задовольнити попит на багато дефіцитні позиції.

robota-v-meksytsi

Крім того, економіка Мексики тісно інтегрована з США і Канадою, зокрема, між цими країнами діє угода про вільну торгівлю. Дуже часто американські бізнесмени відкривають компанії на мексиканській території, що створює додаткові робочі місця як для місцевих жителів, так і для закордонних здобувачів. Однак, життя і робота в Мексиці в 2017 році має на увазі багато складнощів.

Рівень доходів мексиканських працівників досить низький, в країні високий рівень корупції та злочинності, економіка багато в чому залежить від нафтового сектора і зовнішнього попиту. Правова і судова системи вимагають істотних перетворень. Безробіття в Мексиці в 2017 році становить 3,5%. Низький показник, проте велика кількість місцевих жителів зайнята в тіньовому секторі економіки.

Далі, розглянемо варіанти самостійного пошуку робочого місця на мексиканському ринку праці, дізнаємося основні вимоги до іноземців для законного працевлаштування, а також позначимо доступні вакансії та зарплати в Мексиці в 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Особливості працевлаштування в Мексиці
  2. Як знайти роботу в Мексиці без посередників. Пошук вакансії.
  3. Вакансії та зарплата в Мексиці в 2017 році

Особливості працевлаштування в Мексиці

Населення Мексики в 2017 році становить 121,7 млн ??осіб. За цим показником країна займає 12-е місце в світі. Відповідно більш ніж 50 млн мексиканців – це реальна робоча сила і потенційна конкуренція на місцевому ринку праці. Крім того, в країні знаходиться велика кількість трудових мігрантів з країн Латинської Америки, в основному некваліфікованих професій. Тому в цю сферу пробитися досить складно або зовсім не реально.

Для пошуку більш-менш престижної вакансії в Мексиці, в тому числі, для українців, потрібно достатній досвід роботи, освіта й кваліфікація. Найчастіше іноземні дипломи та сертифікати потребують процедури визнання. Ще одним важливим фактором є ступінь володіння іноземною мовою. Офіційна мова Мексики, якою розмовляє більше ніж 90% місцевих жителів – іспанська. Для успішного працевлаштування як мінімум необхідно володіти англійською на високому рівні.

Процедура трудової міграції в Мексику

Для легального працевлаштування в Мексиці іноземці зобов’язані попередньо знайти роботодавця та оформити робочу візу, що дозволяє здійснювати професійну діяльність на мексиканській території. Документ видається в дипломатичному відомстві Мексики в країні трудового мігранта. Питання, пов’язані з видачею дозволів на роботу, а відповідно і робочих віз опікає Національний інститут з питань імміграції Мексики (Instituto Nacional de Migración, далі – ніім).

Громадянам багатьох країн світу, зокрема, Європейського союзу, дозволяється відвідувати Мексику в туристичних або бізнес цілях на період до 6 місяців без попереднього оформлення візи. Досить після прибуття заповнити спеціальну імміграційну форму – Forma Migratoria Múltiple. Володарям паспортів України такий варіант відвідування Мексики недоступний.

Проте для довгострокового працевлаштування в мексиканській компанії (більше ніж 6 місяців) всім без винятку іноземцям необхідно отримати візу тимчасового резидента з правом на роботу (Visa de Residente Temporal). Для цього мексиканський роботодавець звертається в ніім із заявою про наймання іноземного фахівця. У разі винесення позитивного рішення у претендента є 15 днів для звернення до Консульства Мексики за робочою візою.

Види робочих віз до Мексики

Види робочих віз
  • Імміграційна віза FM2. Підходить для іноземців, які планують довгострокове працевлаштування в Мексиці з подальшим оформленням постійного проживання. Спочатку видається на один рік з правом продовження на максимальний термін до 4 років.
  • Неімміграційна віза FM3. Найбільш поширена робоча віза в Мексику серед іноземців, які не пов’язують своє майбутнє з цією країною в довгостроковій перспективі. Дозволяє жити та працювати на мексиканській території протягом року з правом наступного продовження на аналогічний період.

Після переїзду до Мексики протягом 30 днів необхідно звернутися до місцевого відділення імміграційної служби та отримати карту посвідки на проживання. Максимальний термін дії документа становить 4 роки, після чого потрібно оформити статус постійного жителя або покинути територію країни. Більш детальну інформацію про процедуру трудової міграції в Мексику можна знайти на офіційному урядовому порталі – gob.mx.

Як знайти роботу в Мексиці без посередників

Основними напрямками для трудової міграції, де є робота в Мексиці в 2017 році, в тому числі, для українців – це перш за все великі мексиканські міста. Наприклад, столиця країни Мехіко, де разом з прилеглими районами проживає близько 20 млн чоловік. Також зверніть увагу на міста – Гвадалахара, Тіхуана і Леон. Обов’язково відвідайте Мексику як турист, знайти роботу на місці буває набагато легше, адже багатьох вакансій попросту немає у відкритому доступі.

Шукайте великі компанії, включаючи міжнародні, що функціонують в Мексиці, і пишіть роботодавцям пропозиції про працевлаштування безпосередньо. Наприклад, Grupo Modelo, Pemex, Semex, Cemex, Telmex, Falco Electronics і Meebox. Відвідуйте тематичні форуми та спілкуйтеся з трудовими мігрантами в соціальних мережах, особливо професійних – linkedin.com. Почніть пошук вакансії в Мексиці з офіційного сайту Національної служби зайнятості – empleo.gob.mx, де крім робочих місць представлено безліч корисної інформації та рекомендацій для претендентів, в тому числі іноземного походження.

Вакансії та зарплата в Мексиці в 2017 році

Однією з головних проблем Мексики є нерівність доходів серед різних верств місцевого населення, крім того, оплата праці мексиканських працівників знаходиться на досить низькому рівні. Офіційна мінімальна заробітна плата в Мексиці в 2017 році дорівнює 80,04 мексиканським песо в день (близько 3,75 євро).

Багато що залежить від регіону і професії, але середня заробітна плата в Мексиці в 2017 році становить 321,77 песо в день, що еквівалентно 15 євро. Зрозуміло, перспективи високого заробітку в цій країні набагато нижче в порівнянні з працевлаштуванням в США, Канаді або розвинених країнах Європи.

Доступні вакансії в Мексиці для українців у 2017 році

  • Кваліфіковані фахівці в сфері IT, особливо керівники проектів і розробники.
  • Досвідчені інженери та володарі технічних професій для роботи на виробництві.
  • Фахівці в області туризму і ресторанно-готельного бізнесу.
  • Викладачі англійської мови.
  • Керівники підрозділами та філіями міжнародних компаній.

Закордонним фахівцям, з кваліфікацією і досвідом, можна розраховувати на зарплату в Мексиці в районі 1000 євро на місяць, рідко кому вдається заробити більше. У сфері некваліфікованої праці знайти роботу в Мексиці для іноземців дуже складно. Якщо і вийде зайняти робоче місце, то рівень доходу явно не утішить.