Робота в Польщі для іноземців за новими правилами

З нового року зміниться положення про працевлаштування іноземців. Процедури будуть більш складними, вони можуть зайняти більше часу, та додатково роботодавцям доведеться заплатити за дозвіл на роботу. Тому роботодавці поспішають завершити формальності цього року, щоб встигнути зробити дозволу, ще за старими правилами.

Досі громадянам України, Білорусі, Росії, Вірменії, Грузії та Молдови не доводилося отримувати дозвіл на роботу. Було достатньо, щоб роботодавець зробив заяву від їх імені в повітовим бюро праці. Без дозволу громадяни цих країн можуть працювати протягом шести місяців, по документах, виданих на 12 місяців.

 разрешение на работу

Ці правила будуть застосовуватися в новому році, але тільки для несезонних співробітників. Якщо хтось хоче найняти іноземця для сезонної роботи, він повинен буде звернутися в офіс по працевлаштуванню для отримання дозволу.

– І тут ми входимо в адміністративний режим, тобто приймаємо заявку, розглядаючи її протягом 7 днів, а потім приймаємо рішення. Ця процедура може тривати до місяця. Досі ми намагалися реєструвати заяви протягом 7 днів, максимум до 14 днів, – каже Роман Бялек, директор повітового Бюро праці Погоди.

У минулому році заявники PUP зареєстрували 350 заяв про прийняття на роботу іноземців. Існує брак співробітників, тому компанії беруть на роботу іноземців, – каже директор. З іншого боку, в Повятовом бюро праці у Sandomierz інтерес до найму іноземців лише трохи збільшився. За словами директора PUP в Сандомире Маріан Єжи Шатковськи, це може бути пов’язано зі специфікою місцевого ринку праці.

Сезонне дозвіл на роботу буде видано на 9 місяців в календарному році. Роботодавцю потрібно буде заплатити 30 злотих за нього.

Хоча і правила зміняться, все одне польські роботодавці будуть наймати робітників з України, що доводить статистика і кількість вакансій у нас на сайті www.eurabota.ua які тільки долучаються з дня на день все більше і більше.