Цього року Миколай прийде і до робітників з України

Грудень цього року відзначений гаслом «Пік сезону, а нема кому працювати». – Ситуація трагічна, – каже Катажина, яка управляє декількома святковими магазинами в торгових центрах. – У середу я найняла двох дівчат, і після уїк-енду вони не прийшли на роботу. Випадково я зустріла їх на роботі в сусідньому торговому центрі. Підкуп робочих напередодні свят є нормою, – з жалем говорить вона.

Все через низький рівень безробіття, який в листопаді – за останніми даними Міністерства праці – склав 6,6 відсотка. На ринку спостерігається брак співробітників, і знайти когось, хто буде зацікавлений у працевлаштуванні протягом місяця або двох, межує з дивом. У боротьбі за працівників компанії застосовували надійне зброю, то є збільшили заробітну плату.

в борьбе за работников компании увеличили заработную плату

Дані служби роботи показують, що середні погодинні ставки коливаються від 14 до майже 20 злотих брутто, незважаючи на те, що вони часто перевищують 20% і вище, ніж протягом року, але цього може бути недостатньо, щоб знайти співробітників.

В минулому році це було простіше, тому що, якщо між поляків не змогли знайти, бажаючих працювати, наймали на роботу українців. Тепер так не виходить, тому що, українці вже влаштувався на польському ринку праці та шукають кращі грошові пропозиції.

Напередодні свят працівники з України можуть становити до 80 відсотків сезонного персоналу, – каже Ева Блащинска з групи «Прогрес». Ставки, пропоновані їм, вже збільшилися на 20 відсотків. Все це для того, щоб не тільки залучити на роботу більше людей, але передусім, щоб запобігти догляд вже працюючих співробітників.

Протягом святкового сезону більшість робочих місць створюються в секторах, пов’язаних з продажем. У цих галузях В попередні роки працювали поляки, винагороди варіювалося від 14 до 17 злотих в годину, але в цьому році багато підприємців кажуть про прийом на роботу громадян України, які знають польську мову. Найвищі зарплати традиційно надаються тим, хто відповідає за створення різдвяного настрою, це такі працівники, які переодягаються, як ельфи, сніжинки або Санта-Клауси. Тут ставки можуть перевищувати 20 злотих в годину.

До Різдва ще є трохи часу, щоб заробити в Польщі, заходьте на наш сайт www.eurabota.ua вибирайте роботу собі до вподоби і заробітної плати.