Більшість українців у Польщі тільки тимчасово

 

Нове соціологічне дослідження показало, що більшість українських трудових мігрантів приїжджає до Польщі для тимчасового працевлаштування.

Нещодавно Поморський портал замовив соціологічне опитування серед українців, які живуть і працюють в Польщі.

Результати виявилися не зовсім райдужні для польського уряду. Переважна більшість наших співгромадян не розглядають Польщу як країну, в якій би вони хотіли залишитися на тривалий період часу аж до оформлення документів для постійного місця проживання.

Головним фактором того, що українці не планують назавжди залишатися в сусідній країні є формальні причини і сім’я.

Керівник Поморського порталу Наталія Шевченко наголосила, що «більшість з них не живе в Польщі з сім’єю, тому вони не хочуть тут залишатися. Дуже важко вирішити формальні питання, отримати посвідку на проживання, легальний дозвіл на роботу».

На думку експерта, якщо найближчим часом уряд Польщі не вживе заходів, щоб кардинально покращити вирішення всіх формальних питань, щоб трудові мігранти не мали великих труднощів з легальним працевлаштуванням і видом на проживання, то потік кількість українців в Польщі буде поступово зменшуватися.

«Економічні мігранти, я думаю, ще будуть приїжджати. Сподіваюся, що ситуація з рішенням формальних питань покращиться», – зазначила         Н. Шевченко.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що вже рік у Польщі діє проект EdWork.pl, який допомагає українським студентам знайти добре оплачувані вакансії в Польщі.

Польський уряд розробив нову програму імміграційної політики. Одним з нововведень буде створення повного реєстру іноземних громадян, які живуть і працюють в Польщі.