Компанії і кандидати не можуть знайти один одного на ринку праці в Польщі

В результаті обстеження Work Service S. A. 1 з 6 поляків повідомляють про проблеми з пошуком роботи. Це парадокс, враховуючи, що більше половини польських компаній заявляють про брак персоналу, а кількість вакансій в економіці зростає і протягом року збільшилася більш ніж на 37%.

На думку експерта Kariera, в даний час ключовою проблемою на ринку праці є відсутність належного спілкування на лінії кандидата-роботодавця. Цю ситуацію можна було б покращити, зокрема, шляхом опублікування відкритих ставок винагороди вже на рівні рекламних оголошень про роботу, на що звертають увагу при пошуку роботи понад 83% співробітників. общение кандидата и компании

Недавні дані Центрального статистичного управління показують, що в третьому кварталі 2017 року на польському ринку праці було зареєстровано понад 131 000 вакантних робочих місць. Кількість вакансій збільшилась на 37,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це показує, що не вистачає бажаючих працювати. Це також підтверджується результатами звіту Барометра по ринку праці VIII, підготовленого Службою зайнятості, в якому майже 51% роботодавців допускають труднощі з пошуком кандидатів.

Працівники і роботодавці не можуть досягти згоди на ринку праці. У кожного шостого кандидата є проблеми з пошуком роботи, незважаючи на зростаючий дефіцит персоналу і низький рівень безробіття, – каже Петро Адамчик, президент веб-сайту Kariera. У новій ситуації на ринку праці необхідно розробити нові методи комунікації на лінії кандидата роботодавця. Традиційні методи стають неефективними і поступово залишаються в минулому. В сьогоднішніх умовах інформація про роботу повинна бути спрямована безпосередньо на потенційних співробітників, а не на тому, що кандидати повинні активно шукати нову роботу, – підкреслює Петро Адамчик.

Серед перешкод для пошуку роботи кандидати згадали кілька питань. Найбільш поширеною проблемою при пошуку роботи є відсутність відповідних пропозицій для людей з даним утворенням або кваліфікацією (45,5%). По-друге, відсутність інформації від роботодавця на представлене пропозицію (24%). У свою чергу, 1 з 10 кандидатів не відповідали вимогам, і кожен 20 чоловік не був задоволений сумою зарплати. Більшість пропозицій про роботу в Західній Європі містять інформацію про заробітну плату. Більше того, у всіх скандинавських країнах вся заробітна плата є повністю відкритою.

Було згода в такому рішенні у Польщі? Переважна більшість поляків, до 83,9%, вважають, що ставки з винагородою повинні бути розкриті вже в рекламі роботи. У іншої точки зору тільки 13,6% співробітників, і кожен двадцятий (4,8%) категорично проти такої ідеї. Більшість прихильників такого рішення можна знайти серед людей, що заробляють до 2000 злотих і з професійною освітою.

Першим кроком на шляху вдосконалення процесів прийому на роботу в Польщі повинна стати загальна інформація про заробітну плату. При існуючих методах у багатьох випадках існує явна невідповідність між очікуваннями і реаліями.

Завдяки прозорості ставок обидві сторони спочатку повинні знати, варто претендувати на дану рекламу, і роботодавці не будуть витрачати час на співбесіду з людьми, яких вони не можуть собі дозволити. Більш того, компанії повинні відкрито повідомляти більше інформації про себе, не тільки на рівні заяв, але і у вигляді відеозаписів або фотографії. Перш ніж прийняти рішення про застосування, кандидати часто хочуть знати, де і з ким вони повинні працювати, які проекти, а також можливості розвитку, нефінансові вигоди, і є можливість віддаленої роботи. Відповіді на ці питання спочатку полегшують пошук роботи кандидатів, і вони не є проблемними для роботодавців – розмірковує Петро Адамчик.

Може польські роботодавці візьмуть під увагу цю статтю і почнуть більше розкрито, описувати вакансії, більше інформації про пропозиції роботи можна побачити у нас на сайті www.eurabota.ua.