Робота в Кракові

Робота за кордоном прекрасна можливість поправити фінансове становище, розширити кругозір і навчитися адаптуватися до життя в іншій країні. Багатьох українців приваблює робота в Кракові. Це другий за величиною місто Польщі, в якому проживають 800 тисяч осіб.

работа в КраковеТут працює 10 тисяч підприємств. Поляки їдуть заробляти в інші країни. І для українців з професійними навичками і без кваліфікації відкриваються вакансії з гідним рівнем зароботоной плати.

Чому Краків

У великих містах, таких як Краків найлегше влаштуватися на роботу. Рівень безробіття тут низький 5%, але недавно відкрилися фірми хочуть збільшити свій дохід за рахунок залучення кращих кадрів і згодні платити найманим працівникам більше ніж в середньому по країні. У Польщі на державному рівні створені умови для офіційного працевлаштування українців. Право мігрантів на отримання однакової з місцевими жителями оплати праці закріплено законодавчо.

Це єдина країна Європейського Союзу, в якій при наявності запрошення від роботодавця (обов’язкова умова) і закордонного паспорта громадянина України з биометрикой можна працювати 90 днів на півроку без оформлення робочої візи. Тим, хто хоче працювати більше трьох місяців, краще відразу ж підписати з роботодавцем трудовий договір і відкривати робочу візу строком на один рік з правом продовження.

Які професії користуються попитом

Робота в Кракові для українців, представлена безліччю вакансій. Це індустріально розвинений і часто відвідуваний туристами місто.

Є вакансії для інженерів, ІТ-фахівців, програмістів. Знайдуться пропозиції для будівельників, електриків, сантехніків, зварювальників, арматурників. Потрібні водії вантажівок, навантажувачів, автослюсарі та автомеханіки. Запрошують складських працівників, сортувальників посилок і товарів. Потрібні робочі на будівництво і співробітники для роботи на конвеєрі. Легко знайти роботу в теплицях, на тваринницьких фермах на збір врожаю полуниці. Затребуваний працю швачок, медсестер, доглядальниць для інвалідів і людей похилого віку.

Ті, хто знає польську мову, можуть знайти роботу в Кракові без посередників, переглядаючи пропозиції на польських сайтах працевлаштування. Високі заробітні плати отримують знають польську мову вчителя англійської мови. Покоївок, офіціантів і кухарів пропонують вакансії в готелях, кафе та ресторанах. Кандидати з освітою і досвідом мають більше шансів зайняти вакансії з високою оплатою. Є робота в Кракові для початківців професійну кар’єру українців, вакансії для недавно закінчили навчання фахівців та людей без професійних навичок.

Розмір зарплати щороку зростає. Економіка Польщі стабільно розвивається за рахунок залучення інвестицій, отже, позитивна динаміка зростання оплати праці зберегтися протягом декількох років.

Заробітна плата за професіями в Кракові

З січня 2017 року середня заробітна плата брутто в Польщі склала 2000 злотих (475.68 євро або 565 доларів). Мінімальна погодинна ставка 12 зл/год.

У Кракові безліч конкуруючих виробництв, керівники яких воліють платити на 20-25% більше ніж в цілому по країні, щоб залучити кращих працівників. Фахівці зі знанням мови можуть розраховувати на отримання порівнянної з поляками заробітної плати. Не володіють польською або англійською мовою працівники без кваліфікації отримують менше, але польську мову легко освоїти, звучання і зміст багатьох слів дуже схоже на українську мову. Поступово з’явитися і професійний досвід.

Заробітна плата брутто за професіями в Кракові
ПрофесіяЗарплатня брутто у злотихЗарплатня брутто у євро
IT-фахівці80001900
Будівельники4080970
Далекобійники3570850
Муляри3060728
Продавці2900690
Водій автобуса2860680
Кухаря2755655
Столяри2650630
Електрики2600618
Касири2550606
Слюсарі2450582
Швачки2250535
Перукарі2100499
Вчителі2040485
Прибиральниці2000475

Якщо співробітник працює офіційно за трудовим контрактом, його заробітна плата брутто рідко буває менше 2000 злотих або 1459 злотих нетто на руки навіть у тому випадку, якщо у нього немає високої кваліфікації.

В держсекторі заробітні плати на 400 злотих більше. Молоді фахівці отримують на 40 % менше досвідчених колег.

Витрати на оренду житла

Вартість оренди житла залежить від площі, зручності розташування та вимог до комфортабельності.

Ціна оренди житла в Кракові
Тип житлаОренда в місяць без комуналки в євро
Ліжко в хостелі100
Окрема кімната250
Кімната в студентському гуртожитку200
Однокімнатна квартира300-400
Двокімнатна квартира430-470

Переглядаючи оголошення про здачу житла, зверніть увагу, хто здає, безпосередньо сам господар або посередник. З господарем домовитися простіше. Ціни вказані без оплати комунальних послуг. Комуналка становить приблизно 30% від вартості оренди.

Хочете заощадити шукайте роботу в Кракові з житлом. Багато роботодавці пропонують вакансії з проживанням. На стадії переговорів обов’язково уточніть це питання і детально поцікавтеся умовами.

Окремі квартири, кімнати чи передбачено спільне проживання. Хто оплачує комуналку? В якому районі Кракова розташоване житло?

Як дістатися до Кракова

Плануючи роботу за кордоном, варто задуматися про витрати на поїздку. Дістатися до Кракова можна різними способами. Вибирайте, який вам більше підходить.

  1. Літаком — авіарейс з Києва до Кракова з пересадкою. Ціна квитка для одного пасажира близько 2000 гривень. Час в дорозі залежить від перевізника, якщо скористатися польськими авіалініями аеропорт Жуляни – Краків з пересадкою у Варшаві – 3 години 25 хвилин.
  2. Автобусом — відправлення з Києва, Ціна квитка 1000 гривень. Час в дорозі 16 годин.
  3. Поїздом прямого маршруту немає. Доведеться робити пересадку у Львові. При пошуку квитків вказуйте маршрут, звідки «Київ – Пас» куди «Краків-Плашув». Ціна квитка до Львова для одного 120 гривень. Ціна зі Львова до Кракова 1000 гривень. Час в дорозі 13-20 годин. Придбати квиток на потяг складно. Замовляйте заздалегідь.

Оптимальним варіантом для поїздки до Кракова вважається авіапереліт з Жулян до Катовицу (1000 гривень на одного). Переліт займає 45 хвилин. З аеропорту на маршрутці до Кракова (50 злотих — 380 гривень). Час в дорозі 1 годину. В цілому поїздка від аеропорту Жуляни до автовокзалу в Кракові з митними перевірками і реєстрацією пасажирів 5-6 годин.

Корисні поради

Намагаючись знайти роботу в Кракові, звертайте увагу на деталі.
  1. Якщо на сайті з вакансіями багато короткострокових пропозицій від одного і того ж роботодавця значить він не зацікавлений у тривалому співробітництві.
  2. У контракті вказана заробітна плата (брутто). З цієї суми віднімуть податки і на руки (нетто), ви отримаєте трохи менше.
  3. Відразу ж уточнюйте питання з житлом. Якщо житло нададуть, хто платить за комуналку, скільки людина буде жити в кімнаті, які умови для приготування їжі (плита, мийка) та догляду за собою (туалет, душ, пральна машина, сушка білизни). Як далеко житло від роботи.

Підіб’ємо підсумки

Знайти роботу в Кракові зможуть люди з будь-яким рівнем кваліфікації. Тут багато підприємств, розвинений готельний і туристичний бізнес, працюють кафе і ресторани. Володіють польською мовою представники затребуваних професій, заробляють до 2000 євро, а іноді і більше.

Хочете працювати за кордоном? Знайти роботу в Кракові на сайті eurabota.ua нескладно, вакансії оновлюються щодня. Розміщуйте інформацію про себе, розсилайте резюме роботодавцям, і ви знайдете роботу по душі.