Прописка (Anmeldung) в Німеччині: що треба знати про реєстрацію за місцем проживання в ФРН

 

Приїхавши до Німеччини, потрібно оформити Anmeldung. Це своєрідна прописка, яка необхідна для корінних жителів та іноземців. Реєстрація в Німеччині за місцем проживання не займає багато часу. Щоб уникнути неприємностей, її треба зробити протягом 1-2 тижнів після прибуття в країну.

ЗМІСТ

1 Для чого реєструватися в Німеччині за місцем проживання

2 Кому треба реєструватися?

3 Процедура реєстрації

3.1 Як заповнити анкету

3.2 Пакет документів

6текст5

4 Де треба пред’являти прописку

5 Що потрібно для зняття з обліку за місцем проживання

Для чого реєструватися в Німеччині за місцем проживання

Кожна людина, що живе в Німеччині, мусить бути зареєстрована в Bürgeramt – реєстраційному офісі місцевої ратуші. Процедура потрібна для того, щоб влада мала дані про кількість проживаючих людей, і для розподілу прибуткового податку. Істотний відсоток цього податку перераховується до бюджету того населеного пункту, де зареєстрований його платник. Тому прописка в Німеччині – обов’язкова вимога, важлива для місцевої влади.

прописка в Німеччині

Прописка – це документ формату А4. У нього вписуються всі члени сім’ї, які проживають разом.

Документ повинен зберігатися в будинку. Носити із собою слід копію. Вона годиться для пред’явлення в усіх установах, де слід підтверджувати адресу прописки. Єдине місце, де потрібний оригінал паперу, – Ausländeramt. Це організація, яка займається справами емігрантів.

Кому треба реєструватися?

Законодавство вимагає оформити довідку про реєстрацію протягом тижня після приїзду. Правило діє у всіх містах, крім Берліна. Там дозволяється отримати її через 14 днів.

Зареєструватися в Німеччині за місцем проживання належить кожній людині. Відмова від процедури – це адміністративне порушення, за яке присуджується штраф у розмірі до 1000 євро (у крайніх випадках – 50 000 євро). Однак якщо причина відсутності прописки буде обґрунтованою, адміністративний персонал не буде стягувати штраф.

Іноземні громадяни, які приїхали в країну більш ніж на три місяці, зобов’язані отримати прописку. Тому важливо якомога швидше знайти постійне місце проживання. Без договору оренди або свідоцтва про покупку житла в Німеччині оформити документ не можна.

Прописка потрібна студентам, бізнесменам і людям, які хочуть працювати. Вона знадобиться для укладення будь-яких контрактів і дозволить відчувати себе в країні впевнено.

Якщо людина приїхала до Німеччини як турист і оселився в готелі або хостелі, то в реєстрації немає необхідності.

Процедура реєстрації

Щоб оформити прописку, потрібно вирушити в Центральну адміністрацію міста. Там розташований офіс реєстрації за місцем проживання. Для з’ясування точної адреси установи можна скористатися інтернетом. У рядок пошуку слід вписати слово Bürgeramt і додати назву населеного пункту. Пошукова система покаже найближчий офіс.

До багатьох ратуш можна записатися на прийом онлайн.

Для цього потрібно зайти на офіційний сайт реєстраційного офісу. Вся інформація там наведена німецькою мовою. Якщо в правому верхньому кутку є напис «Termin berlinweit suchen», значить, онлайн-запис можливий. Треба клікнути на посилання і вибрати вільну дату і час.

  1. Сервісний портал Берліна, де можна записатися на прийом до реєстраційного офісу.
  2. Адміністративні центри Нюрнберга із записом онлайн.
  3. Адреси реєстраційних офісів в Мюнхені.

На сайтах міського управління вказані контактні номери телефонів, зателефонувавши за якими, легко з’ясувати всю інформацію і по можливості записатися для подачі документів.

Щоб отримати талон, можна відправитися в ратушу особисто. У холі встановлені термінали для запису. Треба вибрати потрібну функцію, зарезервувати вільний час і взяти квиток. На прийом краще не спізнюватися.

Разом із довідкою про реєстрацію людина отримує карту для сплати прибуткового податку, необхідну для працевлаштування. Домашня адреса вноситься співробітниками офісу в базу даних, яка використовується для роботи поліції та інших державних органів.

Як заповнити анкету

Важливо правильно заповнити формуляр реєстрації. Усі пункти в ньому німецькою мовою, тому, якщо людина не володіє ним в достатній мірі, потрібно скористатися допомогою працівників установи або вписати інформацію в графи, керуючись розмовником.

В анкеті треба вказати такі дані:

  • дату заселення;
  • адреса проживання, індекс;
  • місце попереднього проживання (якщо воно за межами Німеччини, слід написати країну, місто й індекс);
  • паспортні дані;
  • стать;
  • детальна інформація про інших членів сім’ї, які проживають за однією адресою;
  • місце народження;
  • громадянство;
  • релігія (якщо немає бажання платити податок на церкву, це поле треба залишити незаповненим);
  • сімейний стан;
  • термін дії та дата видачі закордонного паспорта.

Анкету разом з іншими документами необхідно передати співробітникам реєстраційного офісу на розгляд. Процедура оформлення займає не більше 10-15 хвилин.

Пакет документів

У 2018 році для отримання прописки треба підготувати такі документи:

  • оригінал закордонного паспорта;
  • договір про оренду житлоплощі;
  • робочу або студентську візу;
  • заповнену реєстраційну форму;
  • підтвердження від орендодавця (Wohnungsgeberbestätigung).

Свідоцтва про шлюб і про народження дітей знадобляться, якщо людина прописується за новою адресою разом із сім’єю. Отримавши довідку, потрібно впевнитися, що дані вписані без помилок. Це допоможе уникнути неприємностей в майбутньому.

Де треба пред’являти прописку

де потрібна прописка

Зареєстрованому іноземцю прописка надає багато переваг. Наявність довідки на руках дає право на відкриття банківського рахунку, оформлення медичної страховки. З її допомогою легко продовжити дозвіл на проживання і працевлаштуватися, якщо є дозвіл на роботу.

Отримавши підтвердження реєстрації, можна стати володарем номера соціального страхування, підписати контракт на послуги мобільного зв’язку, підключити кабельне телебачення, інтернет. Документ стане в пригоді у всіх сферах життя в Німеччині.

Що потрібно для зняття з обліку за місцем проживання

Якщо людина їде з країни або переселяється в інше місце, вона має дереєструватися. Правило зачіпає як громадян Німеччини, так і іноземців.

Знятися з обліку необхідно за кілька тижнів до від’їзду. Для цього треба заповнити спеціальний бланк і попросити, щоб орендодавець підписав підтвердження про звільнення житлоплощі. Документи потрібно особисто віднести до реєстраційного офіс або відправити туди поштою. При знятті з обліку людина отримує довідку, що підтверджує цей факт. Слід зробити кілька копій і відправити їх в ті компанії, з якими потрібно закрити договори. Кінцевою датою дії цих договорів буде число, вказане в папері.

Якщо людина забула анулювати прописку при виїзді, вона може завантажити бланк анкети на офіційному сайті ратуші, заповнити та відправити поштою до офісу адміністрації колишнього міста проживання. Іноземця без проблем знімуть з обліку.

Єдина незручність – німецька влада не завжди пересилає довідку, що підтверджує дереєстрацію, за кордон, а вона може знадобитися для вирішення спірних питань.

Отже, довідку про реєстрацію за місцем проживання нескладно отримати. Для її оформлення не потрібен великий пакет документів. Папір знадобиться для пред’явлення в різні інстанції, щоб підтвердити прописку.