Перші контракти в рамках програми Польща-Білорусь-Україна – підписані

21/12/2017, Rzeszow (PAP) – У четвер в Жешуві були підписані перші три контракту на проекти спільного фінансування з програми ЄС-Білорусь-Україна (ПБО).

 в Жешуве были подписаны первые три контракта на проекты совместного финансирования из программы ЕС-Беларусь-Украина (ПБУ)Проекти включають будівництво санітарно-каналізаційної системи та організація проэкологических заходів. Як вже повідомлялося раніше, ЄС виділить чималу суму на дорожню інфраструктуру Польща-Білорусь-Україна.

Заступник міністра розвитку Адам Хамышчак, який був присутній на церемонії, наголосив, що досі в рамках програми ПБО були відібрані 48 конкурсних проектів і 10 неконкурентних проектів.

«Слід підкреслити, що програма реалізується на високому рівні, ми вже найняли 83 відсотка наявних асигнувань, що становить понад 141 мільйона євро», – підкреслив він. За словами Хамышчака, проекти, які в четвер отримали аванси, збільшать туристичні цінності Карпат на польській і українській стороні. «Вони також підвищують привабливість провінції Подкарпатия і сприяють зростанню освіти, а також захищають нашу культурну спадщину», – сказав заступник міністра.

У четвер три бенефіціара підписали угоду про спільне фінансування. Серед них проект «Природа без кордонів» – збереження загального природної спадщини в муніципалітетах Добромиль (Україна) і Загож (Польща) ». Під ним планувалося будівництво очисних споруд та санітарно-каналізаційної системи в Добромилі і близько 30 км каналізаційної системи в Загоже.

У свою чергу, проект, реалізований спільно з гміною Соліна і українським містом Східниця, передбачає, серед іншого, охорона вод озера Солінське і лікувальних вод українського курорту. Буде створено, зокрема два очисні споруди в Східниці і каналізаційну систему в трьох місцях в гміні Соліна. Бенефіціари також планують організувати про екологічні заходи.

Третій проект, який отримає фінансування, зосереджений на діяльність молоді, буде заснований в Пястовым місті і Сколе в Україні. Там будуть місця для зупинки на ніч, і там будуть проходити театральні та фотографічні заходи. Проект також покликаний забезпечити обмін молоддю з обох країн. Також буде родовий будинок св. Архангела Михайла і Римо-католицька церква в Сколе (Україна). Бюджет Програми Польща-Білорусь-Україна становить понад 183 млн. євро. Співпраця може принести користь жителям 4 польських провінцій (Підляське, Любельское, Підкарпатське, східна частина Мазовії) 4 білоруських регіонах і 6 регіонами України.