Ігор Мазур повернувся до України. «Це перемога у гібридній війні з Росією»

«Ігор Мазур, ветеран війни на Донбасі, затриманий польськими прикордонними службами на прохання Росії, вже повернувся до України»,- заявив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко. «Це невелика, але тим не менше перемога в гібридної війні, яку Російська Федерація веде проти нас»,- написав він у Facebook.
Заступник міністра подякував служби і політиків, причетних до звільнення Мазура, за швидку і професійну реакцію.
Геращенко наголосив, що це також стало можливим завдяки тому, що «увечері в день затримання українське відділення Інтерполу за наказом міністра внутрішніх справ Арсена Авакова представило пакет документів, які свідчать про зловживання Росією своїми правами в цій організації».
У вівторок заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що Мазур повинен бути виключений зі списку осіб, що розшукуються Інтерполом.
Мазур був зупинений польськими прикордонниками в суботу на переході в Дорохуську. У неділю він вийшов на свободу після поручительства генерального консула України в Любліні Василя Павлука.
Коли журналісти запитали Мазура про те, як він оцінює роботу польських прикордонних служб і прокуратури, він сказав, що вони зробили те, що повинні, те, що закон вимагає від них. Він був запрошений до Польщі на конференцію у Варшаві, присвячену питанням безпеки і співробітництва між Польщею та Україною проти агресії Росії. «Я думаю, що мій випадок був головною темою цієї конференції»,- додав він.
Коли його запитали про звинувачення, висунуті російськими правоохоронними органами, Мазур сказав, що в 2000 році Росія внесла його до списку осіб, підозрюваних в скоєнні різних злочинів в Чечні, яких він не скоював.
Після арешту Мазура прокуратура спочатку планувала затребувати його затримання на сім днів. Прес-секретар окружного суду в Любліні Барбара Марковська повідомила, що судове засідання по цій справі було призначено на неділю о 16-00, але незабаром було скасовано, оскільки, за словами прес-секретаря, прокуратура відкликала свою заяву.
Мазур – ветеран боїв з проросійськими сепаратистами на Донбасі, член ультраправої організації УНА-УНСО і співробітник секретаріату омбудсмена України.
Глава польського МЗС Яцек Чапутовіч, коментуючи затримання Мазура польською прикордонною службою, заявив, що «деякі члени Інтерполу іноді зловживають своїми повноваженнями».