Офіційне працевлаштування в Польщі – які існують види договорів

Влаштовуючись на офіційну роботу в Польщі, першим ділом ви обов’язково укладіть договір з роботодавцем. У Польщі це може бути umowa o prac?, umowa zlecenie і umowa o dzie?o. Умови роботи, на які ви можете розраховувати при кожному з них, мають істотні відмінності.

 

 

Перший і єдиний, umowa o prac? – це і є безпосередньо трудовий договір, який регулюється трудовим законодавством і є найбільш надійним видом працевлаштування на території Польщі. Підписуючи його, ви отримуєте деякі трудові гарантії –8-ми годинний робочий день, суттєва доплата за понаднормові години, зарплата не нижче мінімальної, медичне страхування, гігієна праці, оплачувану відпустку, робочий стаж, а також певні правила розірвання договору. На umowa o prac? мігрант найбільш захищений, його інтереси враховані.

Однак, частіше роботодавці укладають цивільно-правові договори umowa zlecenie і umowa o dzie?o, при яких робочі умови не настільки комфортні, а на соціальні гарантії можна розраховувати, тільки якщо роботодавець прямо вказав їх у договорі (що для нього необов’язково). Польський віце-міністр праці Станіслав Швед характеризує такі договори, як «знаходяться на межі права», оскільки вони більш невигідні для працівника і можуть означати надмірну експлуатацію у недобросовесных работадателей. Для обох сторін розірвати такі договори простіше, ніж umowa o prac?. Робота на цих умовах не зараховується в трудовий стаж. Більш того, іноді всі робочі витрати – одяг, інструмент – можуть бути покладені на плечі самих робітників.

Umowa zlecenie – найбільш поширений вид працевлаштування мігрантів у Польщі. На його умов сторони самі, в добровільному порядку, погоджують взаємні права, обов’язки, робочі функції і винагорода. Тому трудові гарантії вже не діють, робочий день може бути понад 10-12 годин, відрядна оплата праці може бути нижче мінімальної, відпустки також не покладаються. Umowa zlecenie не має встановлених часових рамок, тут співробітникові важливо чітко виконувати покладені на себе зобов’язання, щоб отримати винагороду. Договір може бути укладений на певний термін, і після його закінчення роботодавець не зобов’язаний продовжувати з вами контракт.

Останній з видів договорів – umowa o dzie?o – це робота на результат. Він полягає в тому випадку, якщо необхідно виконати певну роботу (наприклад, здача будівельного об’єкта). Після досягнення зазначеної мети робітник отримує винагороду, а договір припиняє свою дію. При цьому виді договору робітник може мати певну свободу в діях – головне, щоб результат відповідав вимогам. Він також не регулюється Трудовим Кодексом Польщі. Робота при необхідності може бути і по 10, і по 14 годин, оплата відрядна і не прив’язана до мінімальної місячної зарплати.

Дивлячись на ці відмінності, краще ще на етапі підбору вакансії дізнатися, який вид договору з вами збирається укласти потенційний роботодавець.

 

Крім того, щоб уникнути шахрайства та нелегального працевлаштування, підписуючи будь-який договір, зверніть увагу на наступне:

По-перше, договір повинен бути викладений зрозумілою вам мовою. Якщо Вам запропонували підписати папери на польському, і сенс пунктів договору вам залишився неясний, ви маєте право вимагати повний переклад договору на зрозумілу мову – українська, англійська, російська (навіть якщо вакансія, на яку ви претендуєте, вимагає володіння польською мовою, це не той випадок, коли можна ризикувати, щоб побічно показати наймачеві свої знання).

По-друге, стороною договору повинна бути вказана не рекрутингова компанія, а безпосередньо ваш майбутній роботодавець.

По-третє, ваша підпис, печатки обов’язково повинні знаходитися на тому ж аркуші і тій же стороні, що й умови договору (а не на чистому аркуші/звороті). Не підписуйте бланк договору з пробілами і порожніми рядками.

По-четверте, якщо хочете отримати зароблені гроші, не приступайте до обов’язків до підписання договору. Не маючи документів про факт працевлаштування, ви ризикуєте залишитися без оплати.

І головне, уважно читаємо пункти запропонованого договору. Саме від них найбільше залежать ваші умови праці. Необхідний мінімум, який повинен бути зазначений у цивільно-правових договорах:
– зазначення сторін (роботодавець, працівник),
– вид і дата укладення договору,
– назва вашої посади і опис обов’язків (акцентуйте увагу на розмитих – формулювання, наприклад «всі види робіт за вимогою роботодавця», «а також інші обов’язки» – їх можна витлумачити не на вашу користь),

– місце виконання робочих обов’язків,

– чітке робочий час/робочий графік, або терміни виконання робіт,

– розмір винагороди за виконану роботу і чіткі недвозначні умови його виплати.

Якщо в договорі не зазначена дата початку роботи, вважається, що вона збігається з датою укладення договору.

Після підписання договору вам на руки обов’язково повинні видати один письмовий примірник з усіма печатками та підписами. Тоді в разі порушення ваших прав ви завжди зможете звернутися за допомогою і оскаржити незаконні дії роботодавця

 

.