Українські фармацевти терміново потрібні в Польщі

Зараз у Польщі спостерігається відносно низький рівень безробіття – 6,6 відсотка. Існує проблема браку рук для роботи. Зростає інтерес до найму робітників з України. Існують також потреби в додатковій робочій силі і в аптеках.

фармацевт из Украины в Польше

Багато людей з України, Білорусі чи Росії вирішують емігрувати заради прибутку. Часто їх кваліфікація дуже висока і підтверджується отриманням диплома з кращого університету в країні. Як підтвердив представник НЯ Томаш Лелено, заявки на визнання професійної кваліфікації фармацевтів в Польщі в основному належать українцям.

Умовою позитивного розгляду, таких заявок від громадян України, є нострифікація оригінального диплома на одному з польських фармацевтичних факультетів і позитивна здача іспиту з польської мови, що проводиться Вищою палатою хіміків – сказав представник прес-служби.

Дані показують, що група іноземців, зацікавлених у роботі в польських аптеках, невелика. Питання в тому, чи є на них попит? Нещодавно заступник начальника НЯ Марек Томкув визнав, що «в Польщі близько 24 000 фармацевтів, але зараз величезний дефіцит фармацевтів. У любуском воєводстві найбільша нестача фармацевтів».

Був такий випадок в Wielkopolski воєводстві, де після відповідної підготовки Познанський університет визнав, що диплом, отриманий фармацевтом в Україні, був еквівалентний польського диплому. Ця людина, пройшовши іспит з польської мови, отримав право працювати фармацевтом в Польщі, сказав президент Wielkopolska OIA.

Домінік Жиро, президент Польської федерації фармацевтичних техніків, вказує, що ринок праці в усіх областях відкрився для громадян України, після введення безвізового режиму. На практиці кожне напрямки в Польщі користується можливістю працевлаштування громадян України.

У той же час він відзначає, що наймання людей з України на практиці набагато складніше, тому що вони не можуть працювати в Польщі без візи та відповідних документів. Зокрема, фармацевтична промисловість досить складна із-за характеру професії. – Професія фармацевтичного техніка є регульованою професією і до неї застосовуються відповідні стандарти освіти. Система освіти фармацевтів в Україні, оскільки вона відноситься до всіх людей, які працюють в аптеках, незалежно від рівня освіти і виглядає інакше, ніж у Польщі, – каже президент Інституту.

Він пояснює, що освіта в Україні відбувається у вищих навчальних закладах і коледжах, які в кінцевому підсумку отримують достатню ступінь. Фармацевтичні коледжі, які є в основному державними школами, дають випускнику звання фармацевта, а університет дає своєму студенту можливість отримати ступінь магістра фармації. В свою чергу польські фармацевти мігрують за кордон і найчастіше вибирають такі країни, як Німеччина – 25 заявок, Ірландія – 19 заявок, Великобританія – 14, Норвегія – 8 і Швейцарія – 6 заявок.

Так що можливості у фармацевтів з України працювати в Польщі, по своїй професії є. Вивчайте польську мову, шукайте вакансії у нас на сайті www.eurabota.ua