Які умови праці має забезпечити роботодавець в Польщі, в взимку, своїм працівникам

Взимку співробітники іноді отримують додаткові права – це багато в чому залежить від характеру їх обов’язків. Про це нагадує Національна інспекція праці і публікує на своєму сайті найважливіші зобов’язання роботодавця взимку. Йдеться про умови роботи на висоті і під час прибирання снігу, а також про рівень температури в кімнатах співробітників,  також про гарячих напоях і їжі.

Обов’язки роботодавця взимку: забезпечення правильної температури

Якщо працівник виконує легку ручну роботу, температура в робочій кімнаті повинна бути не нижче 18 градусів Цельсія.

робота в цеху в Польщі

Якщо робота важча (наприклад, працює в виробничому залі), температура не може опускатися нижче 14 градусів Цельсія. Важливо те, що взимку працівники, які виконують роботу на вулиці, повинні мати у своєму розпорядженні робочу кімнату, в якій вони можуть зігрітися або переодягнутися. У такому приміщенні повинно бути не менше 16 градусів Цельсія. На практиці більшість працівників за межами будівлі мають у своєму розпорядженні невеликий вагончик або контейнер для персоналу. Варто пам’ятати, що коли на роботі холодно, працівники можуть повідомити PIP, який перевірить умови, надані роботодавцем, якщо умови не дотримуються, то роботодавець заплатить штраф.

Напої і харчування для співробітників,  умови для роботи на відкритому повітрі

Зимовий період триває з 1 листопада по 31 березня. Тоді роботодавець повинен забезпечити своїх працівників захисним одягом, калорійними стравами та гарячими напоями. Це забезпечується якщо температура повітря нижче 10 градусів Цельсія.

работа на улице

Крім того, калорійні страви надаються, коли обов’язки працівників призводять до великих витрат енергії під час робочої зміни.

Отримання гарячого напою обумовлено тільки температурою. Важливо відзначити, що роботодавець повинен надавати необмежену кількість гарячих напоїв.

Робота на висоті в зимовий час

Роботодавець може вислати на висотну роботу тільки працівника, який має сучасний медичний сертифікат. Крім того, працівник повинен пройти відповідний інструктаж з роботи і бути поінформованим щодо ризиків, пов’язаних з виконанням конкретних обов’язків. Роботодавець також повинен подбати про заходи захисту під час падіння (упряж з кабелем безпеки, шоломом, відповідне взуття).

висотні роботи

Будівельні роботи тільки при наявності відповідних умов

Національна інспекція праці в Польщі нагадує, що проведення будівельних робіт взимку вимагає особливої обережності. Під час густого туману, опадів, снігу або сильних морозів роботодавець не може вимагати складати конструкції, експлуатувати та робити демонтаж будівельних риштувань і мобільних робочих платформ. Коли швидкість вітру перевищує 10 м/ с  необхідно припинити роботу зі знесення будівельних чи інших конструкцій. Також, після сильного вітру або дощу, риштування, пересувні робочі майданчики, будівельні крани та робочі станції повинні перевірятися кожного разу.