Поляки вважають, що заробітна плата не піднімається з-за українців

42 відсотки поляків вважають, що приплив українських громадян гальмує зростання заробітної плати в Польщі, іншої думки – 50 відсотків. Опитування проводилося Кантаром Миллвардом Брауном від імені Служби персоналу.

В дослідженні підкреслено, що найбільш переконаними, що приплив українських громадян перешкоджає зростанню заробітної плати, люди з базовою освітою і заробляють мінімальну заробітну плату.

деньги зарплата в Польше

Звичайно, приплив українців впливає на поточний рівень заробітної плати, але, з точки зору компаній, найголовніше, що наші східні сусіди можуть виконувати роботу. Польські робочі просто пропали без вісті, що наочно показує приклад голландського підприємця, який на півночі нашої країни запропонував полякам 20 злотих в годину роботи, але робочих так і не знайшов», – сказав Кшиштоф Инглот, президент компанії « Персонал-Сервіс».

Опитування показує, що 88% поляків не відчувають загрози на ринку праці з боку українців, це пов’язано з тим, що громадяни України займають в основному посади низького рівня.

Опитування опитав співробітників про їх ставлення до іммігрантів з України 41 відсоток ставляться позитивно. Лише 7 відсотків – негативно. Експерт польських роботодавців Лукаш Козловські зазначив, що позитивне ставлення польських робітників до гостей з України може їм сподобатися. Важливо, щоб зайнятість поляків і українців в цілому була взаємодоповнююче і не заміщає, а відсутність іноземців, не означало, що робочі місця залишаться порожніми на шкоду всім нам », – пояснив він.

У ході дослідження було опитано 70% роботодавців та з’ясовували що 29% позитивно ставляться до робітників із України, а лише 0,1 % відсотки негативно

У розмові з журналістами Инглот зазначив, що українські робітники все частіше працюють у Польщі за трудовим договором. Як пояснювалося, причина в тому, що підприємці хочуть щоб це співробітництво було постійним. Він також додав, що компанії воліють наймати молодих людей, які хочуть оселитися в Польщі на постійній основі.

Найчастіше роботодавець хоче запропонувати контракт на роботу. Співробітники з України не відмовляються від такої пропозиції. Вони можуть заробляти більше, а зарплата – головна причина, по якій українці приїжджають до Польщі », – пише Gazetaprawna.

Опитування, проведене в липні 2017 року, був розділений на дві категорії: роботодавці і працівники. Кількість роботодавців N = 300 було обране в залежності від розміру зайнятості. У разі співробітників опитування проводилося з використанням методу CATIBUS. Звіт було складено на 515 осіб, які були відібрані з загальнонаціональної репрезентативної вибірки дорослих поляків (18+ років) N = 1000.

Судячи з опитувань, можна сказати, що поляки і польські роботодавці ставляться позитивно до нашим працівникам, тому якщо Ви найближчим часом хочете поїхати в Польщу на роботу то скористайтесь сайтом www.eurabota.ua де ви завжди можете знайти нові та вигідні вакансії, а також залишити своє резюме.