Хто зможе працювати у Великобританії після 2021 року?

У 2021 році Великобританія введе систему підрахунку балів для залучення кваліфікованих мігрантів. У той же час, острів обмежить приплив низькокваліфікованих робітників, повідомляє Deutsche Welle. Що повинні знати заявники-мігранти?

Після виходу з ЄС Великобританія зробила залучення кваліфікованої робочої сили з-за кордону пріоритетом. У той же час число іммігрантів зі слабкою освітою і низькою кваліфікацією буде строго обмежена. Плани уряду в Лондоні аналогічні системі нарахування балів, що використовується в Австралії.

Міністр внутрішніх справ Великобританії Пріті Патель заявила, що нові правила набудуть чинності 1 січня 2021 року. «Ми припиняємо вільне пересування, повертаємо контроль над нашими кордонами і дбаємо про пріоритети людей”, – сказала Патель. Вона описала це рішення як “історичний момент”.

Які будуть умови?

Щоб отримати робочу візу до Великобританії, заявникам необхідно буде довести, що вони володіють спеціальними навичками, добре говорять по-англійськи і отримали пропозицію про роботу. Заявки будуть оцінюватися за допомогою системи підрахунку балів. За пропонований річний оклад у розмірі не менше 25 600 фунтів стерлінгів, що становить близько 30 820 фунтів стерлінгів, кандидат може отримати 20 балів.

20 балів будуть нараховані як за “відповідні компетенції«, так і за знання англійської мови на»необхідному рівні”. Це, звичайно, має бути доведено. Фахівці у сферах з дефіцитом кадрів отримуватимуть додаткові бали. Загальна кількість набраних балів має бути не менше 70.

Нова система буде застосовуватися як для громадян Європейського Союзу, так і для інших іноземців. Особливим пріоритетом для уряду є кадри з серйозними компетенціями і талантами, серед яких вчені та інженери. Очікується, що пропозиція буде підтримана в парламенті, де консерватори прем’єр-міністра Бориса Джонсона мають більшість.

Плани були зустрінуті критикою з боку опозиції і роботодавців. На думку лейбористів « “вороже середовище” ускладнить набір працівників. Британський промисловий союз CBI привітав деякі положення, але попередив про негативний вплив на будівельну галузь, охорону здоров’я та харчову промисловість.

Шукають опікунів

Синдикат Unison викликає побоювання з приводу катастрофічних наслідків для опікунів. У багатьох клініках Великобританії в даний момент спостерігається нестача персоналу.

Близько 3,2 мільйона громадян ЄС живуть у Великобританії. Точне число неясно, так як в країні немає системи реєстрації. 31 Січня Великобританія офіційно покинула ЄС після 47 років членства. Протягом перехідного періоду до кінця 2020 року Великобританія все ще є частиною внутрішнього ринку ЄС і Митного союзу.