Як іноземцю відкрити рахунок в польському банку

Працюють і живуть в Польській Республіці українці зацікавлені у відкритті рахунку в польських банках. У більшості компаній заробітну плату не видають готівкою. Гроші надходять на персональний рахунок працівника. Відкриття рахунку дозволяє оплачувати товари і комунальні рахунки через інтернет без відвідування каси.

Банк в Польше

У статті ви знайдете інформацію про те, як відкрити особистий і корпоративний рахунок банку Польщі, дізнаєтесь, які документи потрібні, як гарантується збереження вкладів.

У якомусь польському банку відкрити рахунок?

Банки Польщі Millenium, PKO, Pekao пропонують практично однаковий набір операцій. На офіційному сайті легко знайти докладну інформацію про те, як відкрити рахунок в конкретному польському банку.

Легально прибув в Польську Республіку (ПР) іноземець може відкрити особистий рахунок у банку.

Вибираючи банк, зверніть увагу:

  1. Можна відкрити рахунок в польському банку українцю тільки за закордонним паспортом без оформлення ВНЖ або ПМЖ.

2.Обов’язково чи надання PESEL (польського номери соціального страхування).

  1. Як гарантується збереження і повернення вкладених коштів?
  2. Який тариф на зняття готівки в банкоматах цього банку, є і комісія за переведення в готівку в належать іншим банкам банкоматах?
  3. Скільки коштує відкриття особистих рахунків у конкретному банку Польщі, які умови безкоштовного обслуговування кредитної картки і рахунку.
  4. Як здійснюється переказ коштів на рахунки цього ж банку і рахунки інших банків.
  5. Скільки коштує SMS з повідомлень про рух коштів.
  6. Є можливість користуватися інтернет-банкінгом.

Як відкрити особистий банківський рахунок?

Іноземець, легально прибув у Польщу повинен відвідати відділення або офіційний сайт обраного ним банку і уточнити, як нерезиденту відкрити особистий рахунок у польському банку? Співробітники банку пояснять умови і нададуть перелік необхідних документів.

Деякі банки, наприклад «Millennium» пропонують іноземцям відкрити рахунок в польському банку дистанційно — за допомогою оператора гарячої лінії, мобільного додатку, через інтернет, електронною поштою.

За документами прибуде кур’єр банку, він складе договір і запропонує підписати два примірники. Один передадуть банку, другий залишиться у клієнта.

Для вступу в дію договору перераховують будь-яку суму на рахунок відкритий в польському банку. Після успішного завершення трансакції польський банк поверне гроші на рахунок, з якого надійшли кошти. Переклад потрібен для підтвердження даних і наміри почати обслуговування в польському банку.

Документи для відкриття рахунку

У кожному банку свої вимоги до охочих відкрити рахунок. Умови та перелік документів легко уточнити на офіційному сайті.

Зазвичай іноземці подають:
  1. Закордонний паспорт з дійсною візою в Польщу + копія.
  2. Картку, що підтверджує наявність Тимчасового (ВНП) або Постійного (ПМП) виду на проживання.
  3. Підтвердження адреси постійної реєстрації — прописка в Польщі або карта Побиту.
  4. PESEL — номер у польській системі соціального страхування.
  5. Прізвище та Ім’я отця, Ім’я і Прізвище матері в даний момент і дівоча.
  6. Адреса реєстрації (прописки) в країні походження.
  7. Для працюючих офіційно, адреса місця працевлаштування.
  8. Діючий Адресу для отримання кореспонденції.

На цю адресу протягом тижня вишлють пластикову кредитну карту і запечатаний конверт з паролем і логіном від особистої сторінки в інтернет-банкінгу. Активація рахунку проводитися за допомогою особистого номера телефону в Польщі.

Як відкрити рахунок для фірми?

Ті, хто веде бізнес в Польщі, відкривають корпоративний банківський рахунок для компанії або підприємства.

Знадобитися:

  • копія статуту (нотаріально завіряють);
  • оригінал і копія свідоцтва реєстрації фірми;
  • копії посвідчень особи засновників;
  • посвідчення осіб, які мають право розпоряджатися коштами і проводити дії на рахунку.

У банку PKO передбачена можливість відкриття рахунків фірми віддалено через інтернет. Заявку подають на офіційному сайті банку. Через день прибуде кур’єр і запропонує підписати два примірники договору (1 залишиться у представників фірми, 1 передадуть банку). Кур’єр вручить запечатаний конверт з логіном та паролем доступу до інтернет-банкінгу. Пластикову картку отримаєте через сім днів.

Вартість відкриття рахунку

Відкриття рахунки, виготовлення пластикової кредитної картки, перекази та обслуговування в польських банках проводиться без оплати, якщо рахунок регулярно використовується (надходять кошти, платите в магазинах за допомогою карти, оплачуєте комунальні платежі тощо). Якщо рахунок або картку не використовується, банк щомісячно списує з рахунку клієнта 7-10 злотих.

Для тих, хто часто їздить за кордон буде цікава можливість відкриття мультивалютного рахунку і картки з можливістю розрахунків в злотих, євро, доларах, британських фунтах, швейцарських франках. Можна знімати кошти з рахунку без комісії в будь-якій валюті.

В Україні з такої картки можна зняти кошти в гривнях, але в цьому випадку доведеться сплатити додаткову комісію.

Як поповнити рахунок?

Поповнити рахунок можна кількома способами:
  1. Перевести кошти зі свого рахунку за допомогою інтернет-банкінгу (безкоштовно).
  2. Внести кошти готівкою в касі або в терміналі поповнення банку, в якому відкрито рахунок (безкоштовно).
  3. Отримати кошти від іншої людини.
  4. Поповнити рахунок поштовим переказом (комісійні оплачуються додатково).

Як відкрити депозит?

Іноземець може відкрити депозитний ощадний рахунок, але варто врахувати, що з приросту капіталу нерезидентів (тих, хто більше 183 днів у році знаходяться за межами Польщі) стягується податок. Згідно виключає подвійне оподаткування договором між Україною і Польщею розмір податку з банківських вкладів не повинен перевищувати 10% від загальної суми депозитів конкретної особи в країні походження.

Щоб скористатися низькою процентною ставкою податку на приріст капіталу, необхідно перед відкриттям депозиту в Польщі надати в Національний банк отриману в податковій інспекції довідку про те, що ви є резидентом України. Без цього приріст капіталу буде обкладатися за стандартною ставкою 19%.

Як закрити рахунок?

Розірвати договір на обслуговування можливе тільки при нульовому балансі. Клієнт може відвідати банк особисто або надіслати рекомендованого листа з проханням закрити рахунок. У листі вказують Ім’я, Прізвище, номер рахунку та суму залишку коштів для їх виведення. У деяких випадках можуть запросити і PESEL.

Кредитну карту можна закрити без закриття рахунку. Це вигідно якщо обслуговування рахунку безкоштовне, а карти платне. Зверніть увагу і на пункт у договорі про повернення бонусів, у разі закриття рахунку до передбаченого в договорі мінімального строку (у більшості банків один або два роки).

Хто гарантує повернення вкладених коштів?

Гарантує повернення коштів — Польський Фонд Банківської Гарантії (BFG). Внески у фонд щорічно перераховують всі банки. Фонд зобов’язується повернути клієнтам вклади до 100 000 € протягом двадцяти днів після офіційного визнання банку банкрутом.

Підіб’ємо підсумки

Українці можуть відкрити особистий або корпоративний в банках Польщі. У більшості банків відкриття рахунку, виготовлення кредитної картки обслуговування активного рахунку безкоштовно. За обслуговування тимчасово не використовуваних рахунків доведеться щомісяця платити 10 злотих.

Банківська система ПР безпечна для вкладників. Повернення вкладених коштів гарантований.