Робота й вакансії в Китаї

Китай – це специфічна азіатська країна з особливою культурою, історією й традиціями. У 2017 році вона займає лідируючі позиції в світі не тільки за кількістю населення, яке становить близько 1367,5 млн осіб, а й за темпами економічного розвитку. Наприклад, за рівнем ВВП (за ПКС) Китай попереду планети всієї (випереджає навіть США). Безробіття в країні знаходиться на рівні близько 4%.

Робота в Китаї для українців та інших іноземців у 2017 році при належній завзятості й цілеспрямованості – цілком досяжне завдання. Правда, тут є свої особливості й відмінності порівняно з Європою або Північною Америкою. Але про це пізніше. Якщо взяти доступні вакансії, то дівчата, наприклад, цілком можуть претендувати на роботу в Китаї моделями або танцівницями, хлопці мають шанс знайти роботу в сферу IT й промисловості.

Китай фото

Незважаючи на потужну економіку, доходи на душу населення в Китаї не можна порівняти з доходами у розвинених європейських країнах. Це потрібно враховувати й розуміти також те, що великих грошей заробити, швидше за все, не вийде. Однак цей аспект можуть компенсувати порівняно низькі витрати на проживання. Далі поговоримо докладніше про процедуру працевлаштування в Китаї для іноземців, визначимо доступні вакансії й зарплати в цій країні у 2017 році, а також розглянемо варіанти пошуку робочого місця.

ЗМІСТ

  1. Особливості працевлаштування в Китаї
  2. Процедура переїзду до Китаю для роботи
  3. Як знайти роботу в Китаї. Пошук вакансії.
  4. Вакансії й зарплата в Китаї в 2017 році

Особливості працевлаштування в Китаї

Першим і, мабуть, найбільш істотним бар’єром при трудовій міграції в Китай є знання мови. Як відомо, китайська вважається однією з найскладніших мов у світі. Тому володіння англійською на хорошому рівні – це необхідний навик для іноземного здобувача. Робота в Китаї без знання мови, в принципі, теж є. Наприклад, часто зустрічаються вакансії викладачів, в тому числі й російської мови. Однак у цьому випадку повсякденне життя в чужій країні буде складним.

Крім того, потрібна вища освіта, оскільки дешевої робочої сили в країні більш ніж достатньо. Тому якщо ваша мета – знайти роботу в Китаї з високим рівнем заробітної плати, то університетський диплом явно знадобиться.

Ідеальний варіант – це навчання в китайському ВУЗі. Професійний досвід, навички й кваліфікація також мають величезне значення для успішного працевлаштування. Особливо це стосується інженерів і власників інших технічних спеціальностей.

Культурні та ментальні відмінності між китайцями та європейцями величезні. Це стосується багатьох сфер. Починаючи від специфічної кухні, й закінчуючи режимом роботи. Багато іноземних працівників просто не витримують і залишають китайську територію раніше терміну. Вивчіть особливості життя в Китаї заздалегідь, наприклад, поспілкуйтеся з бувалими іммігрантами на форумах, а краще відвідайте країну по туристичній візі й подивіться на все своїми очима.

Процедура переїзду до Китаю для роботи

Китай фото

За аналогією з більшістю країн світу для переїзду в Китай з метою працевлаштування іноземці, в тому числі й українці, мають заздалегідь знайти китайського роботодавця, готового найняти іноземного фахівця, й оформити спеціальну ліцензію на роботу. Після цього в дипломатичному відомстві Китаю в своїй країні слід оформити робочу візу (тип Z). Процедура ця досить складна, має певні особливості, наприклад, залежно від регіону або вакансії вимоги до іноземців можуть відрізнятися.

Всі дії потрібно координувати з представниками китайської компанії та співробітниками консульства. Можливо буде потрібна допомога спеціальних посередників. Після прибуття в Китай протягом доби необхідно пройти реєстрацію, а також звернутися в місцеве бюро праці за дозволом на роботу. Потім протягом місяця подається заява для отримання виду на проживання. Зазвичай цей документ видається на 1 рік з правом продовження. В більшості випадків потрібно пройти медичне обстеження й надати довідку про відсутність судимості.

Як знайти роботу в Китаї. Пошук вакансії

Одним з найбільш ефективних способів пошуку роботи на китайському ринку праці вважається реєстрація, а головне – активне спілкування в різних соціальних мережах. Наприклад, знайти доступні вакансії в Китаї для українців у 2017 році можна за допомогою професійної соціальної мережі linkedin.com. Залежно від регіону, в якому ви хочете працювати, незайвим буде відвідати місцеві мережі. Такі є в Шанхаї, Пекіні та деяких інших великих китайських містах.

Допомогу в працевлаштуванні в Китаї можуть надати друзі або родичі з досвідом роботи в цій країні, або які знаходяться там в даний час. Однак далеко не всі іноземці володіють такими зв’язками. Можна звернутися до роботодавця безпосередньо, наприклад, в такі великі компанії Китаю, як FAW Group, China National Petroleum Corporation або SAIC Motor. Особливо якщо маєте впевненість у своїх конкурентних перевагах. Тим більше, що багато китайських вакансій не перебувають у відкритому доступі.

Для іноземних студентів існують різні програми обміну або стажування в китайських компаніях. Зрештою, можна відвідати Китай в якості волонтера й отримати безцінний досвід для подальшого працевлаштування.

Вакансії й зарплата в Китаї в 2017 році

Китай фото

Китайський ринок праці досить різноманітний. Проте без знання місцевої мови список вакансій, на які можуть претендувати іноземці, істотно скорочується. При достатньому рівні знання англійської мови слід звернути увагу на філії й представництва міжнародних компаній в Китаї.

Серед професій, які користуються попитом в Китаї, можна виділити фахівців у сфері інформаційних технологій, кваліфікованих технічних працівників, медичний персонал, фінансистів, а також галузь туризму, телекомунікацій та фармацевтичної продукції. Крім того, потрібні управлінські кадри й менеджери в сфері продажу.

Якщо взяти вакансії в Китаї для українців, то в першу чергу – це викладачі англійської або російської мов у місцевих школах, університетах і приватних навчальних закладах. Жінки з привабливою зовнішністю можуть працювати ведучими на телебаченні, моделями, танцівницями в різних сферах розваг або послуг, навіть у цирку.

В принципі, й для чоловіків з України доступна робота в Китаї в перерахованих вище професіях. Також дуже часто потрібні музиканти й перекладачі. Заробітна плата в цих сферах досить відрізняється, в середньому вона становить від 600 до 1500 доларів у місяць (як пощастить).

У цілому середня заробітна плата в Китаї в 2017 році – 5630 юанів у місяць (близько 850 доларів). Багато залежить від регіону. Наприклад, в Пекіні цей показник сягає 1300 доларів, в інших великих містах – в районі 1000 доларів. Офіційна мінімальна заробітна плата в Китаї в 2017 році варіюється від 1000 до 2300 юанів у місяць (150-345 доларів) залежно від провінції.