Кращий контроль за працевлаштуванням іноземців, закон почав діяти

Приїзд, виїзд, перебування та робочі місця іноземців зі сходу на спрощених умовах будуть під повним контролем. З нового року змінилися правила прийому іноземців зі Сходу на роботу в польські компанії. Їх перебування буде контролюватися з самого початку і до кінця роботи.

новый закон о приеме иностранцев на работу в ПольшеЦе є результатом суттєвої поправки до Закону про сприяння створення інститутів зайнятості та ринку праці, що забезпечить кращий контроль над іноземцями, які працюють за правилами роботи в Польщі. Це буде обслуговуватися нової ІТ-системою, служби та установи інформують про це іноземця, від перетину кордону їм і до виходу з країни. Роботодавці надають інформацію бюро з працевлаштування, про працевлаштування та його закінчення. А також про те, що працівник не з’явився на запропонованої йому посади. Згідно з постановою від 8 грудня 2017 року, можна буде попрацювати на спрощених умовах громадянам України, Росії, Вірменії, Білорусі, Грузії і Молдови.

Також правила стосуються і оплати праці іноземців, нагадаю, що ми про це не раз писали. Такий працівник може виїхати в Польщу протягом шести місяців протягом року, щоб легально працювати в обраній компанії. Кожного року, таким чином, мільйон українців працюють у сільському господарстві, сфері послуг, будівництві, транспорті. Новим є те, що з нового року підприємець, який представив декларацію в бюро по працевлаштуванню, має намір доручити роботу іноземцю (згідно з іншою постановою від 8 грудня д. 15.12.2017, п. 2350), заплатить 30 злотих за його розгляд. Нові моделі заяв з цього питання можна знайти в постанові від 7 грудня (ДЗУ від 15/12/2017, пункт 2345).

Відповідно до зміненими положеннями про заохочення зайнятості староста зможе відмовитися від реєстрації заяви підприємця і занести його до реєстру і тим самим відмовити йому в праві прийняти такого працівника на роботу в Польщу. Це відбудеться, коли староста, розглядаючи заявку, вважає, що вона була зроблена для зручності, або компанія, яка приваблює співробітника, не має достатніх коштів виплатити йому зарплату, заборгованості за податками та внесками або не повідомляє співробітників про соціальне забезпечення.

– Ми побоюємося, що перевірка всіх цих обставин значно розширить процедуру реєстрації заяв, – коментує Роберт Лісицькі з Конфедерації Льюятан. – Хоча новий закон передбачає, що це має відбутися протягом семи днів, вони залишають за собою можливість продовжити цей період, коли додаткові обставини вимагають уточнення.

В результаті існує ризик того, що деякі підприємці, особливо в тих районах, де досі працювало багато іноземців, наприклад, для роботи, при збиранні врожаю, будуть чекати місяці для відповіді від бюро по працевлаштуванню.

СЕЗОННІ РОБОТИ
Наступне нову постанову від 8 грудня («Вісник законів» від 15 грудня 2017 року, п. 2348) містить перелік галузей, в яких повинні дотримуватися більш високі стандарти зайнятості у відповідності з правилами ЄС. Такий співробітник не зможе заробляти менше, ніж середній на аналогічній посаді. У свою чергу, іноземець може працювати в Польщі терміном до дев’яти місяців на рік. У відповідності з цим положенням такі роботи, як в саду, теплиці, тваринництво, а також туристичні об’єкти для короткотермінового проживання або ресторани повинні будуть проходити на таких умовах. Станіслав Швед, заступник міністра сім’ї, праці і соціальної політики, сказав в інтерв’ю:

– Я переконаний, що служби праці на обох рівнях повіту і воєводства не повинні мати проблем з новими завданнями, завдяки величезному досвіду. Тим більше що останні положення, також включені до поправку до Закону про іноземців, спрощують процедури і провінційні офіси, які видадуть довгострокові дозволу на роботу в Польщі, повинні бути посилені персоналом. Я думаю, що завдяки цим змінам нам вдалося спростити систему імпорту робітників зі сходу, а також впровадити систему контролю присутності цих людей в Польщі. В даний час ми не плануємо встановлювати ліміти зайнятості для іноземців, і ми сподіваємося, що після цих змін число таких працівників, які прибувають до Польщі на рівні близько 1,2 млн. Чоловік, буде підтримуватися кожен рік.