Кого чекає Європа?

Курс євро вже давно став причиною поганого настрою для пересічного жителя України. У той же час, ціни на все, на продукти харчування, різну техніку, стали стрімко підніматися. Найбільший стрибок у ціні припав на комунальні послуги, оплата яких з кожним місяцем стає все більш кусючою для основній частині наших співвітчизників. В результаті стрибків валюти люди на рівному місці стали вдвічі біднішими, порівняно з попередніми роками. Середня зарплата по країні на поточний момент не перевищує 100$ в місяць. Всі ці негативні фактори призводять до того, що люди шукають альтернативні способи заробити гроші. Якщо ще 5 років тому виїзд за кордон був не та вже необхідний, то тепер це мало не єдиний шанс, який може забезпечити нормальне і повноцінне життя. Безліч українців, у яких є така можливість, вже відкрили візи і готові виїхати в країни ЄС для роботи. Але чи все так гладко, кого чекає Європа?

Згідно з опитуванням, жителі Київської, Львівської та Одеської областей найбільш задоволені їхні робота і рівень життя, і велика частина жителів цих регіонів не бажає їхати з країни у пошуках роботи. Що стосується другої половини опитаних, то вони готові в будь-який момент покинути країну. Якщо їм нададуть вигідні умови для роботи. До того ж, є ще і категорія патріотично налаштованих українців, які вірять, що незабаром ситуація в країні покращиться, тому вони не бажають її залишати.

Це правда, США і Європа завжди мають потребу у висококваліфікованому персоналі з будь-якої країни, але криза, що застав Україну зненацька, на жаль, не обійшов і ці країни. Безліч європейських фірм почали масово відмовлятися від послуг такого роду персоналу як домробітниця, гуварнантка, няня або кухар. Таким чином, низькокваліфікованої роботи в Європі стало явно менше, тому безліч українців, як і інших бажаючих заробити, повертаються додому. До того ж, Європі потрібні більш зрілі працівники. В Україні фахівці після 40, тим більше після 50 років вже нікому не потрібні, і знайти роботу в такому віці буде дуже великою проблемою. У той же час в Європі більш охоче беруть зрілих людей, ніж молодих.

Що стосується високооплачуваної роботи, то тут, звичайно ж, найпростіше буде дипломованим фахівцям, таким як: будівельники, електрики, лікарі, інженери та інше. Потрібні ж вакансії можна знайти за допомогою інтернету та реєстру дефіцитних професій. Так само слід враховувати менталітет країни, в яку плануєте їхати. Наприклад, у скандинавських країнах, таких як Швеція або Норвегія не дуже люблять іноземців. Підтвердженням цього є статистика, згідно якої, іноземці там дуже часто втрачають роботу, а рівень безробіття серед місцевого населення вкрай низький. У той же час в таких країнах як Іспанія, Італія чи Туреччина дуже багато вихідців з пострадянських країн, але тут вже чекає інша проблема – величезна конкуренція. Значна кількість наших земляків працює в таких країнах як Португалія, Польща, Чехія, із-за чого, за останніх 5 років конкуренція на робочому ринку серед іммігрантів значно зросла.

Тому, до чого б Вас життя не привела, який би вибір Ви не зробили, Ви завжди повинні бути інформовані по повній про країну, в яку збираєтеся їхати.