Робота і вакансії в Бразилії

Бразилія володіє сьомою за величиною економікою світу. Зокрема, займає провідні місця по виробництву кави та апельсинів, має великі запаси нафти й залізної руди. В країні велика кількість природних ресурсів, розвинене сільське господарство і промисловість. Населення Бразилії в 2017 році становить близько 204,3 млн осіб, при цьому рівень безробіття досить низький – 6,4%. В останні роки трудова міграція до Бразилії постійно збільшується.

Робота в Бразилії для українців у 2017 році доступна перш за все у сфері кваліфікованої праці. Наприклад, в Ріо-де-Жанейро можуть вирушити фахівці нафтохімічної галузі, в Сан-Паулу працівники фінансового і банківського сектора. В цілому вакансії в Бразилії можуть знайти дипломовані інженери, будівельники та власники професій в сфері IT. У цих напрямках країна відчуває певний кадровий дефіцит.

Бразилія фото

Разом з тим конкуренція за робочі місця в Бразилії постійно зростає. Середні заробітні плати нижче в порівнянні з розвиненими європейськими країнами, крім того, існує значна нерівність доходів серед різних верств населення. До інших проблем можна віднести високий рівень корупції та злочинності, бюрократію і недосконалу інфраструктуру. Однак, робота в Бразилії в 2017 році є і в цій статті поговоримо про особливості трудової міграції в цю країну, варіантах пошуку робочого місця, актуальні вакансії та зарплати.

ЗМІСТ

  1. Особливості працевлаштування в Бразилії
  2. Основні види робочих віз до Бразилії
  3. Пошук вакансії в Бразилії без посередників
  4. Вакансії та зарплата в Бразилії у 2017 році

Особливості працевлаштування в Бразилії

Перше що потрібно врахувати потенційному трудовому іммігранту, в тому числі українцеві, при пошуку вакансії в Бразилії – це складність знайти робоче місце в сфері некваліфікованої праці. Подібних претиндентів досить як серед бразильців, так і серед громадян всієї Латинської Америки. Далі, особливу увагу варто приділити мовним навичкам. Офіційна мова в Бразилії – португальська. У ряді компаній, особливо міжнародних, досить володіння англійською на хорошому рівні.

Для переїзду до Бразилії з метою працевлаштування іноземцю знадобиться оформити три основні документи:
  • Трудовий контракт з бразильським роботодавцем
  • Дозвіл на роботу (Autorização de de Trabalho)
  • Робочу візу (Vista)

З першим пунктом має бути все більш-менш зрозуміло, тобто ще до прибуття до Бразилії необхідно знайти компанію, яка погодиться оформити на роботу іноземця і виступить в якості так званого спонсора. Високий ступінь бразильської бюрократії значно ускладнює цей процес. Про способи пошуку вакансій в Бразилії поговоримо трохи пізніше. Припустимо, робоче місце знайдено.

Далі, настає процедура оформлення дозволу на роботу. Відповідає за це питання Міністерство праці та зайнятості Бразилії (Ministério do Trabalho e Emprego). Клопотання про наймання закордонного кандидата і видачу дозволу на працевлаштування направляє роботодавець. Обов’язкові умови для компанії – це дотримання трудового та податкового законодавства, а також відсутність кандидатів на вакансію серед місцевих жителів.

У свою чергу, іноземний претендент повинен володіти серйозними конкурентними перевагами, включаючи освіту, кваліфікацію і досвід. Якщо заявка буде схвалена, інформація про це публікується в місцевому офіційному віснику (Diario Oficial) і передається до Міністерства закордонних справ Бразилії. На цьому етапі настає процес оформлення робочої візи.

Для цього іноземець звертається в бразильське Консульство в своїй країні, куди надається перелік необхідної документації, яка обов’язково повинна бути переведена на португальську мову і сертифікована. Серед іншого обов’язковою умовою є проходження медичного обстеження. Загалом, вся процедура трудової міграції до Бразилії може зайняти не один місяць. Наприклад, заявки для отримання дозволу на роботу розглядаються близько місяця, а на візу до 3 місяців.

Основні види робочих віз до Бразилії
  • Постійна віза (vista permanente). Видається керівникам і працівникам вищої ланки філій іноземних компаній в Бразилії. Термін дії до 5 років. При цьому зарплата співробітника повинна бути порівнянна з окладами, які сплачуються компанією в країні за місцем основної реєстрації, а сума інвестицій в місцеву економіку становити не менше 200 тисяч доларів.
  • Постійна віза інвестора (vista permanente por investidor). Віза видається іноземцям, готовим інвестувати в бразильську компанію не менше 150 тисяч доларів.
  • Тимчасова віза (visto temporario). Існує кілька типів тимчасових віз до Бразилії. Наприклад, віза V (з прив’язкою до компанії) або віза III (без прив’язки до компанії). У кожному разі максимальний термін дії документа становить 2 роки з правом продовження на такий же період. Для отримання візи іноземець повинен володіти унікальним для Бразилії набором навичок, досвідом і кваліфікацією. Після 4-річного періоду допускається подати заяву на постійну візу.

Пошук вакансії в Бразилії без посередників

Бразильський ринок праці досить конкурентний і специфічний. Крім обов’язкових складових, тобто мовних навичок і дефіцитної кваліфікації, іноземному кандидату знадобиться запастися неабиякою часткою терпіння і навіть вправністю. Велика кількість вакансій в Бразилії відсутні в публічному доступі та передаються, як то кажуть, з вуст в уста між місцевими жителями. Крім того, бразильська влада зацікавлена в забезпеченні максимальної зайнятості насамперед своїх громадян.

Найбільш доступний спосіб знайти вакансії в Бразилії для українців у 2017 році – це звернутися безпосередньо в одну з великих міжнародних (Ford Motor Company, Microsoft) або бразильських компаній. Наприклад, Petrobras, Ultrapar Participacoes, Vale або Banco Bradesco. Можливо, доведеться відвідати Бразилію як турист, на місці вийти на роботодавця набагато легше.

Активно використовуйте соціальні мережі та спілкуйтеся на форумах з досвідченими мігрантами. Послугами кадрових агентств користуйтеся дуже обережно, шахраїв в країні більш ніж достатньо.

Вакансії та зарплата в Бразилії в 2017 році

Робота в Бразилії для іноземців представлена тільки в приватному секторі. На різні державні посади, де оплата праці досить висока (близько 5 тисяч доларів щомісяця), можуть претендувати виключно бразильці. Наприклад, це судді, прокурори та чиновники різних рівнів.

Найбільш потрібні вакансії в Бразилії для українців та інших громадян країн СНД у 2017 році:
  • фінансисти
  • банкіри
  • IT-фахівці
  • будівельники
  • інженери
  • працівники нафтової та газової промисловості
  • дослідники в області космосу і нанотехнологій

Оплата праці в Бразилії дуже різноманітна. До цього питання варто підходити серйозно, бо навіть працівники однієї кваліфікації можуть отримувати відмінні доходи, в залежності від регіону і компанії. Найбільше заробляють фахівці в сфері фінансів і керівники компаніями, до 7 тисяч доларів в місяць. Некваліфікованим кадрам, наприклад, водіям, офіціантам, вантажникам платять по кілька сотень доларів на місяць.

Середня заробітна плата в Бразилії в 2017 році становить 2 032 реал щомісяця (в районі 630 доларів), що на 5 реал нижче в порівнянні з попереднім роком. Офіційна мінімальна оплата праці в Бразилії в 2017 році становить 937 реал в місяць (близько 290 доларів). В основному іноземці займають вакансії кваліфікованих працівників, тому в середньому можна розраховувати на суму від 1 до 3 тисяч доларів.