Компанії замість того, щоб інвестувати, приймають на роботу. Це недалекоглядна політика

У нас відмінна економічна ситуація. Ми розвиваємося – і в наступному році це буде також – зі ставкою не вище 4%. Компанії використовують виробничі потужності більш ніж на 80%, ми ніколи не перевищували ліміт на 85%. Існує вимоги зарплати, працівники очікують більш високу заробітну плату. Все це повинно спонукати підприємців до здійснення інвестицій, які зменшать трудомісткість виробництва і підвищують конкурентоспроможність, але, на жаль, цього не відбувається, – говорить Джеремі Мордасевич, експерт з Конфедерації Левиатана.

Джереми Мордасевич, эксперт из Конфедерации ЛевиатанаБез прискорення інвестицій у довгостроковій перспективі буде складно підтримувати високі темпи економічного розвитку, – підкреслюють економісти. Однак компанії перешкоджають невизначеною законодавчої середовищі. Замість того, щоб інвестувати, вони воліють наймати додаткових працівників, які в кінцевому підсумку будуть не потрібні при економічному спаді. З-за історично низького безробіття у них все більше виникає проблем.

За даними GUS, після трьох кварталів інвестиційні витрати підприємств знизилися на 1% рік до року, до рівня 80,2 млрд. зл. Незважаючи на те, що доходи середніх і великих підприємств одночасно збільшилися на 9,4 відсотка в рік, а фінансова ліквідність залишається на хорошому рівні. Найбільше уповільнення інвестицій відбулося в минулому році.

Підприємці утримуються від інвестицій, тому що вони затоплені лавиною нових правил, які несуть різні ризики. Це не сприяє інвестиціям, особливо з великим періодом окупності, які ви не зможете зняти. Саме тому компанії намагаються найняти додаткових працівників, з якими, можливо, в майбутньому, під час економічного спаду, можна буде розпрощатися », – говорить Джеремі Мордасевич.

Левіатан, експерт Конфедерації, прогнозує, що ця тенденція не зміниться в наступному році. Очікується пожвавлення в місцевих та інфраструктурних інвестиції, що фінансуються з фондів ЄС, але немає ніяких ознак того, що приватний сектор значно збільшить інвестиції. – Це погана новина, так як ми насолоджуємося економічним зростанням в цьому році і далі, але в той же час ми не створюємо потенціал зростання у найближчі роки. Без інвестицій неможливо збільшити продуктивність польської економіки, – підкреслює Джеремі Мордасевич.

Економічне зростання в Польщі підкріплюється хорошою економічною ситуацією в Європейському союзі, особливо в Німеччині, де йде основна частина польського експорту і внутрішнього споживання. З іншого боку, три чинники сприяли зростанню попиту в країні: збільшення зайнятості на підприємствах майже на 5%, збільшення заробітної плати на 6% та збільшення соціальних допомог.

– У наступні роки більше не можна фінансувати додаткові програми, такі як сім’я з 500 плюс, соціальні допомоги більше не будуть рости так швидко. Так, зарплати будуть рости, але я не очікую, що зайнятість буде рости швидко. Є дві причини: по-перше, у людей є робота, компанії повинні інвестувати, наприклад, нові технологічні лінії, де можуть працювати нові співробітники, по-друге, у підприємців немає фахівців з відповідними компетенціями на ринку, – говорить Джеремі Мордасевич.

Експерт Конфедерації Левіатан вказує, що крім історично низького рівня безробіття (6,5 відсотка в кінці листопада за даними Центрального статистичного управління) у Польщі також спостерігається дуже великий масштаб безробіття. Це явище буде ще більш виражена, тому що в цьому році близько 400 000 людей, які хочуть скористатися перевагами дострокового виходу на пенсію.

У наступному році у нас буде аналогічна ситуація, близько 180 000 чоловік підуть на дострокову пенсію, про достроковий вихід на пенсію, ми писали Це великий успіх на ринку праці. З іншого боку, ми не очікуємо, що еміграція молодих людей, тобто найбільш мобільних людей, які швидко сповільниться.

Тому в короткостроковій перспективі залишилося тільки одне – дозволити підприємцям наймати іноземців. Мова йде не лише про людей, які приїжджають на сезонні робочі місця. Але також про співробітників, які приїдуть до Польщі з потрібною кваліфікацією та оселяться у Польщі на постійній основі, – говорить Джеремі Мордасевич.