Середня зарплата в Естонії

У складі Євросоюзу є невелика країна – Естонія. Незважаючи на те, що територіально вона одна з найменших, але з точки зору економічного розвитку ця держава досить швидко набирає обертів.

Эстония фото

Показники рівня життя в Естонії продовжують зростати, особливо у порівнянні з іншими прибалтійськими країнами. Іноземці, вихідці з країн колишніх членів радянського союзу, вибираючи Естонії в якості місця для трудової міграції, цікавляться тим, яка середня зарплата в Естонії. Відповіді можна знайти в нашому матеріалі.

Мінімальна зарплата в Естонії

В Естонії мінімальні розміри заробітних виплат регулюються на законодавчому рівні. А значить, як і естонці, громадяни інших країн можуть розраховувати на оплату праці, яка не може бути менше певної суми. Мінімальна зарплата в Естонії в годину виплачується в сумі майже трьох євро. Відповідно зарплатня в місяць не менше 480 євро.

Безумовно, заробітні плати в інших країнах єврозони, особливо тих, хто стояв біля витоків союзу на багато вище. Наприклад, у Данії суми починаються приблизно з 2000 євро, а в Німеччині – з 1800 євро. Тим не менш, мінімальна зарплата в Естонії 2016 була менше, що говорить про стабільне зростання економіки.

Середня зарплата в Естонії 2017

Незважаючи на те, яка не висока мінімальна зарплата в Естонії, розмір середніх виплат знаходиться на більш високому рівні. Так, працівники в цій країні отримують в середньому 1200 євро. Різниця з мінімальними виплатами – більш ніж в два рази. Враховуючи, що середня зарплата в Естонії 2016 була на 4% менше, прослідковується ще одне підтвердження зміцнення Естонської рівня життя.

Зарплата в Эстонии

Природно, розміри зарплат залежать і від кваліфікації працівника, і від досвіду роботи. Але крім того існує і залежність від регіону країни. Так, у Харьюмаа ці показники становлять 1370 євро, в Тартумаа – 1230 євро, це одні з найвищих цифр по країні. У Сааремаа ж середня зарплата – 890 євро, що є за статистичними даними самими маленькими показником. Середня зарплата в Талліні – 1500 євро, в деяких випадках ця сума може доходити до 2000 євро.

Крім того в Естонії суттєва різниця в зарплатах чоловіків і жінок. У середньому слабка половина людства отримує на 25-30% менше офіційних доходів, ніж сильна. Рівень безробіття в країні тримається в межах 10-15%, що в цілому непогано, враховуючи відсоток відтоку естонських кадрів в багатші країни Євросоюзу. Однак багато роботодавці говорять про брак фахівців у деяких галузях.

Батьківська зарплата в Естонії

Уряд Естонії, піклуючись про благополуччя сімей і в спробі підвищити народжуваність, кілька років тому прийняла закон про посібники для батьків. Так, згідно з цією постановою, материнська зарплата в Естонії це допомога, що виплачується працюючим батькам у розмірі, який обчислюється за допомогою певної формули.

Зазвичай сума цієї допомоги дорівнює половині заробітної плати, якою б вона не була за попередній рік. Однак у багатьох випадках розмір додаткової фінансової підтримки може бути більше. Мінімальна ставка батьківського зарплати – 430 євро. Скористатися правом на таку виплату можуть як працюють естонці, так і іноземці, які живуть і працюють в країні на підставі виду на проживання. Період одержання цієї допомоги становить майже півтора року. Залежить цей період від того, коли мати пішла на лікарняний по вагітності та пологах.

За законами Естонії піти у відпустку по догляду за дитиною може як мати, так і батько. Однак батько може звернутися в департамент про батьківського зарплаті тільки по досягненню дитини 70 денного віку. Розглядатися таке клопотання може не довше одного календарного місяця. Безумовно, будучи одержувачем даного посібника один з батьків відчутно поповнює сімейний бюджет. Завдяки цій програмі народження дітей в Естонії повертається в норму.

Зарплата в Естонії за професіями

Найвищі зарплати отримують працівники інформаційної сфери. Так, зарплата програміста в Естонії доходить до 2000-2500 євро в місяць. З іншого боку шкали некваліфіковані працівники отримують зарплату трохи вище мінімальної. Наприклад зарплата двірника в Естонії становить 600 євро.

Зарплати в Естонії за професіями в євро за місяць:

Вчитель

900

Лікар

1600

Поліцейський

1200

Медсестра

900

Пілот

2600

Перукар

850

Охоронець

880

Офіціант

600

Няня

700

Логіст

990

Косметолог

800

Інженер

1600

Зубний лікар

1850

Далекобійник

1600

Вихователь

750

Військовий

1100

Водій

1200

Ветеринар

950

Бухгалтер

1100

Акушерка

900

Автомеханік

1300

Естонські податки

Система оподаткування в Естонії фіксована. Тобто ставка прибуткового податку не залежить від розміру цього доходу.

Крім прибуткового, естонці платять так само податки на страхування і пенсійні. Податкові ставки такі:

  • Прибутковий податок – 20%
  • Страхування на випадок втрати роботи – 1,6%
  • Внесок у пенсійний фонд – 2%

Виходячи з цього, мінімальна зарплата в Естонії чистими буде приблизно 390 євро на руки. Також в цій країні є мінімальний поріг доходу, з якої податки не стягуються. Він становить 180 євро на місяць.

Іноземці, які проживають і працюють в Естонії платять податок тільки з доходів, отриманих в цій країні. Однак якщо нерезидент живе і працює в Естонії довше, ніж півроку, то податки доведеться платити в казну з усіх одержуваних доходів їм. В тому числі і доходів, отриманих в інших країнах.

Отже, Естонія – прибалтійська країна активно розвивається як економічно, так і соціально. Програми з підтримки молодих батьків і робота уряду над підвищенням окладів призводить до того, що естонці, які виїжджали на заробітки в інші країни, починають повертатися. Підтвердженням тому може служити зростання виплат у порівнянні з мінімальною зарплатою в Естонії 2016. Тим не менш, ринок праці Естонії поки ще не переповнений і підібрати підходящу вакансію громадянам інших країн досить просто.