Освіта в Канаді для українців

Освіта в Канаді дозволяє українцям отримати знання, затребувану спеціальність, диплом міжнародного зразка і легально іммігрувати за кордон. Навчальний матеріал викладають англійською і французькою мовою. У 2018 році в Канаді навчалося близько 300 тисяч (10% від загального числа) студентів іноземців. Якість викладання висока, а вартість навчання набагато нижча, ніж у Великобританії і США.

навчання в Канаді

Зі статті дізнаєтеся, як вступити до університету Канади, які вимоги висувають до кандидатів, які дозволи потрібні для проживання на канадській території в період навчання.

Які переваги дає навчання в Канаді?

Отримання освіти в Канаді має для українців масу позитивних моментів:

  1. Витрати на оплату навчання та проживання нижче, ніж в розвинених країнах Європи і США.
  2. Прийом на навчання проводитися без обмежень за віком.

Студентами можуть бути люди у віці від і 17 – 50 років і старше.

Багато хто приїжджає на навчання разом з сім’єю.

Увага

Якщо один з батьків студент, дитина має право відвідувати школу безкоштовно.

  1. Навчальні заклади Канади забезпечують найвищий рівень викладання з використанням найсучасніших технологій.
  2. Вступати можна відразу після закінчення середньої школи в Україні або подавати документи, навчаючись в 11 класі (в цьому випадку тести ЗНО не здають). Для вступу достатньо здати тести з мови або надати сертифікат, який підтверджує знання англійської або французької мови на достатньому для засвоєння навчального матеріалу рівні. Якщо у кандидата мінімальний рівень знання мови, запропонують пройти мовні курси або здобувати освіту в Канаді англійською мовою за полегшеною схемою – вивчають один, два предмета академічної програми і освоюють мову.
  3. Якщо студент іноземець вчитися добре:
  • йому можуть надати знижку (до 70%) в оплаті навчання;
  • запропонують взяти участь в конкурсах на присудження грантів.

освіта в Канаді

  1. Канадські Вузи мають високий рейтинг і прекрасну інфраструктуру (кампуси розташовані в зеленій зоні) і технічне оснащення.
  2. Програми коледжів розроблені з урахуванням потреб канадських роботодавців. Ціна за навчання тут в два рази нижче, ніж в університеті. Студенти проходять практику з оплатою строго за фахом.
  3. Студенти з України легко адаптуються завдяки великому числу співвітчизників, які живуть в Канаді.
  4. У період навчання дозволено працювати 20 годин на тиждень в період канікул повний робочий день.
  5. Випускникам Вузів дозволено залишитися в Канаді на 1-3 роки (термін залежить від тривалості навчання) для пошуку вакансій та працевлаштування.

Особливості системи освіти

Канадська система вищої освіти не має централізованого підпорядкування. Кожна провінція має право встановлювати свої стандарти і правила. Навчання в Канаді проводитися в університетах (95), коледжах (150), вищих технічних і бізнес школах. 17 навчальних закладів приватні.

В процесі навчання випускникам присвоюють ступені:

  • бакалавр (навчаються чотири роки).
  • магістр (додатково два роки);
  • доктор (через три роки).

Як вступити до канадського ВУЗу?

Централізованої системи подачі заявок про прийом на навчання в Канаді немає. Заяви відправляють в конкретний коледж чи університет Канади, уточнюйте на офіційних сайтах умови і правила вступу. Заявки розглядають від 4 до 6 місяців, тому бажано почати підготовку за рік до передбачуваного надходження.

Вимоги до кандидатів

Подавати заявку на навчання в Канаді можуть випускники (вік старше 17 років) і учні 11 класу середньої школи в Україні. Студенти, які закінчили перший або другий курс (оцінки вище середнього рівня) українського Вузу користуються деякою перевагою.

Здобувати освіту в Канаді може бути англійською або французькою мовою. Це найскладніший пункт для українських кандидатів (вимоги щодо проходження мовних тестів IELTS, TOEFL та список документів уточнюйте на офіційному сайті Вузу, до якого збираєтесь вступати).

Обов’язково має бути документ який підтверджує наявность коштів на оплату навчання та проживання.

Потрібна довідка про відсутність судимостей і стан здоров’я.

Для вступу до деяких ВНЗ пишуть Есе та проходять співбесіду (зазвичай по скайпу).

Зарахування на навчання є підставою для відкриття в Канадському Посольстві в Україні студентської візи і оформлення виду на проживання (ВНЖ) в Канаді.

Скільки коштує навчання?

Безкоштовна освіта не передбачена в Канаді, ціна для іноземців вище. Середня вартість одного року навчання у ВНЗ Канади 11-23 000 канадських доларів (С $). Вартість залежить від спеціальності і провінції. При подачі заявки необхідно додатково підтвердити наявність коштів на проживання 10 000 C $ в рік.

Можливість участі в конкурсах на присудження грантів і стипендій полегшує оплату витрат на освіту в Канаді для іноземців. Умови участі шукайте на сайті Міністерства освіти Канади.

Який ВУЗ обрати?

Вибір навчального закладу залежить від бажаної спеціальності.

Популярними університетами Канади вважають:

  1. Університет Торонто (розташований в місті Торонто провінція Онтаріо) заснований в 1827 році.

Університет Торонто

Пропонує 700 гуманітарних і медичних програм. Оплата за рік 32 000 С $. На базі університету працює 12 коледжів. Студенти (87 000 осіб з 165 країн світу) живуть в трьох кампусах.

  1. Університет Макгілла (розташований в місті Монреаль провінція Квебек) заснований в 1821 році. 12 професійних шкіл, 10 факультетів, 300 навчальних програм з медичних спеціальностей. Навчається 40 000 студентів (з них 25% іноземці з 150 країн світу). Оплата 14 000 C $ в рік.
  2. Університет Британської Колумбії (розташований в місті Ванкувер провінція Британська Колумбія) заснований в 1908 році. Навчається 61 000 студентів (з них 13 000 іноземці з 155 країн світу). Ціна навчання 25 000 C $ в рік. Більшість освітніх програм медичного спрямування.

Працювати дозволено чи ні?

Студентам іноземцям дозволено працювати:

  • в період навчання двадцять годин на тиждень;
  • на канікулах повний робочий день.

За годину роботи студентам платять 10 до 20 C $, а іноді і більше.

Підводимо підсумки

Навчання в канадських вищих учбових закладах дозволяє іноземцю отримати диплом міжнародного стандарту, легально іммігрувати в Канаду, отримати статус постійного жителя, а через три роки і громадянство Канади.

Випускникам дозволено перебування в країні протягом трьох років для пошуку роботи.