Прем’єр-міністр Вірменії засудив порушення Азербайджаном зобов’язань щодо Нагірного Карабаху

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян сьогодні засудив порушення Азербайджаном своїх зобов’язань за угодою по нагірно-карабаському регіону. Пашинян зробив це на зустрічі зі співголовами Мінської групи Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) Стефаном Вісконті з Франції, Ендрю Чаффером з США і тимчасовим повіреним у справах посольства Росії в Вірменії Олексієм Сінегубовим. Про це повідомляє прес-служба уряду Вірменії.

«Прем’єр-міністр засудив порушення Баку зобов’язань по тристоронній угоді через провокаційні дії на лінії зіткнення між Нагорним Карабахом і Азербайджаном 11 і 12 грудня”,-  повідомляє прес-служба уряду.

У заяві говориться, що Пашинян «визнав за необхідне» відновити переговори в рамках співголови Мінської групи ОБСЄ для досягнення всеосяжного врегулювання нагірно-карабахського конфлікту.

“Як першочергове завдання Пашинян підкреслив важливість уточнення статусу Нагірного Карабаху на основі права народу на самовизначення, деокупацію території Нагірного Карабаху Азербайджаном, створення умов для безпечного повернення вірмен, що проживали в Нагірному Карабасі, до своїх будинків, а також збереження релігійної і культурної спадщини»,- відзначили в прес-службі.

“Сьогодні Азербайджан і Вірменія почали обмін полоненими і заручниками”, – повідомляє держкомісія Азербайджану.

“Влада Азербайджану також заявили, що одна людина була убита і двоє отримали поранення в результаті вибуху протипіхотної міни в районі, переданому Азербайджану відповідно до угоди з Вірменією про припинення бойових дій в Нагірному Карабаху”, – повідомляє Associated Press.

Представники правоохоронних органів заявили, що вибух стався вчора в Агдамському районі, контроль над яким Азербайджан відновив минулого місяця.

За 44 дні боїв, що почалися в кінці вересня, в результаті яких загинуло понад 5600 осіб, азербайджанська армія глибоко проникла до Нагорного Карабаху і змусила Вірменію прийняти мирну угоду в минулому місяці, згідно з якою Азербайджан відновив контроль над більшою частиною сепаратистського регіону, а також на прилеглих територіях.

Пашинян оголосив сьогодні про триденний траур, який почнеться в суботу, в пам’ять про жертви бойових дій.