На екстреному засіданні чиновники ЄС обговорюють заходи по боротьбі з пандемією коронавіруса

“Сьогодні, 29 жовтня, глави держав і урядів Європейського союзу проведуть екстрений онлайн-саміт для обговорення заходів по боротьбі з пандемією коронавіруса, швидкість поширення якої щодня б’є нові рекорди в суспільстві. Лідери зосередять увагу на таких питаннях, як швидке тестування, моніторинг інфекцій і вакцинація”,- заявив журналістам у Брюсселі представник Ради ЄС. Зокрема, лідери ЄС мають намір оцінити, «як колективно просуватися вперед в області експрес-тестування».

Лідери обговорять «загальний підхід до вакцин». “Це включає в себе потенційну роботу над критеріями розподілу вакцин між країнами-членами, загальним списком пріоритетних груп для вакцинації і запобіганням вузьких місць в логістиці”,- заявив представник Ради ЄС. Глави держав і урядів розглянуть «варіанти взаємодопомоги між державами-членами Європейського Союзу».

Нагадаємо, що раніше Європейська комісія закликала країни ЄС активізувати обмін інформацією по боротьбі з пандемією з метою прийняття скоординованих санітарних заходів і обміну новими підходами, використовуваними в різних країнах для боротьби з хворобою. В рамках подальшої діяльності ЄК запропонувала створити єдину «систему реєстрації пасажирів» в ЄС, яка повинна використовуватися для всіх видів транскордонних перевезень, включаючи обов’язкове заповнення анкети при перетині кордону на приватних транспортних засобах. ЄС також запропонував створити єдину стратегію тестування, яка використовує спільні алгоритми і забезпечує взаємне визнання тестів, виконаних в різних країнах ЄС. Щоб прискорити процес тестування, ЄК виділила 100 000 000 євро на закупівлю експрес-тестів на антитіла до коронавірус, які будуть поширюватися серед країн ЄС.

Що стосується вакцинації, ЄК вже провела переговори з вакцин з шістьма провідними західними компаніями, і з трьома з них підписані контракти. Єврокомісія не розглядає можливість покупки російської вакцини, заявляючи, що сумнівається в її безпеки. У той же час джерела в Брюсселі визнають, що ЄС просто не може дозволити собі надати Росії цей сегмент ринку і замовлення на мільярди євро. Єврокомісія очікує, що, принаймні, одна з шести західних компаній зможе представити ефективну вакцину до кінця 2020 року, а промислові поставки почнуться до квітня 2021 року. У зв’язку з цим ЄК запропонувала всім країнам спільноти розробити національні плани вакцинації, враховуючи, як логістику доставки та розподілу вакцини, так і послідовність вакцинації різних груп населення, беручи до уваги соціальну значимість їх професії (лікарів і уряд в першу чергу) і приналежність до груп ризику (в першу чергу людей похилого віку).