Найстарша АЕС у Франції перестала працювати

Як повідомляє AFP, “найстарша атомна електростанція Франції була закрита в понеділок після чотирьох десятиліть виробництва, що допомогло побудувати місцеву економіку”.

“Другий і останній реактор на заводі в Фезенхаймі на сході Франції був відключений від мережі в 23:00 за місцевим часом”, – повідомила державна компанія EDF. Завод був відкритий в 1977 році. Термін його служби понад 40 років.

Процедура остаточної зупинки атомної електростанції через чотири місяці після зупинки першого реактора почалася на кілька годин раніше, ніж планувалося. У найближчі місяці і роки розпочнеться роботи по демонтажу заводу.

Його закриття віталося активістами руху проти атомних електростанцій у Франції, Німеччині та Швейцарії, які роками попереджали про ризик витоків радіації, особливо після аварії на японській АЕС у Фукусімі в 2011 році.

Колишній президент Франсуа Олланд пообіцяв закрити Фезенхайм на Рейні, але тільки в 2018 році його наступник, Еммануель Макрон, дав зелене світло.

Після відключення станції від енергосистеми потрібні місяці, щоб реактори досить охололи, щоб видалити паливо. Цей процес має бути завершений до 2023 року, але очікується, що завод буде повністю демонтований, як мінімум, до 2040 року.

Його закриття загрожує життєзабезпеченню 2500 чоловік. Для вивозу палива до 2023 року потрібно всього 294 людини, а для демонтажу заводу – 60 осіб.

В кінці 2017 року на заводі працювало понад 1000 чоловік.

У січні уряд Франції оголосив про закриття ще 12 реакторів.