Іран хоче, щоб Франція виступила посередником у ядерних переговорах

Іран вважає, що Франція могла б відіграти більш важливу роль як посередник у переговорах між США та Іраном щодо ядерної угоди, якби зайняла більш незалежну позицію. Таку думку висловив заступник міністра закордонних справ Ірану Алі Багері Кані в інтерв’ю газеті Фігаро.

«Хоча Росія чи Китай ближчі до наших позицій, з моменту моєї сьогоднішньої зустрічі я можу оцінити, що Франція хоче відігравати набагато серйознішу роль у цих переговорах», – сказав Алі Багері Кані, коментуючи свою зустріч з Філіпом Еррерою. ВИКОНАВЧИЙ ДИРЕКТОР. Департаменту політики та безпеки Міністерства закордонних справ Франції.

«Якщо Франція відтепер демонструватиме більш незалежну позицію, вона зміцнить свої позиції як країну, яка веде переговори», – сказав він.

У вівторок міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан обговорив телефоном Спільний всеосяжний план дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми з іранським колегою Хосейном Аміром Абдолахяном.

Французький міністр наголосив на важливості та невідкладності поновлення переговорів, які були призупинені Іраном 20 червня, щоб швидко повернутися до угоди. Він також наголосив на важливості співпраці Ірану з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ).

Ядерну угоду з Тегераном було підписано у 2015 році п’ятьма постійними представниками Ради Безпеки ООН та Німеччиною.

Нагадаємо, що за правління президента США Дональда Трампа США в односторонньому порядку вийшли з ядерної угоди 2015 року з Іраном, Великобританією, Францією, Китаєм, Росією та Німеччиною, спрямованої на утримання Тегерана від розробки ядерної зброї.

Чинний президент Джо Байден прагне відновити угоду. Однак сторони не змогли домовитися про те, які обмеження слід ухвалити Ірану і які санкції слід скасувати Вашингтону.

На початку вересня новий президент Ірану Ебрагім Раїсі заявив, що Тегеран готовий розпочати переговори з країнами світу щодо продовження ядерної оборудки 2015 року.

В останні місяці Тегеран здійснив прорив у збагаченні урану.

Наступний раунд переговорів заплановано на 29 листопада.