Як вивчити польську мову для отримання Карти поляка?

Існує такий вислів: «Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти і людина». Зовсім не дарма так кажуть, адже вивчення нової мови неабияк розширює кругозір, і хочеться того чи ні, людина з головою пірнає у іншу культуру. Саме через мовленнєву культуру розкриваються національні особливості будь-якої країни, адже всі по-різному виражають свої почуття. У різних мовах є слова, які вимовляються, а іноді навіть і пишуться однаково, і з-за різної експресивній забарвлення вони іноді мають протилежні значення. Загалом, світ будь-якої мови досить захоплюючий, і не кожному він цікавий, більш того, деякі просто не мають здібностей до навчання. І перш за все, мова – це інструмент, який потрібен для зв’язку з іноземцями. Наприклад, без відповідного рівня знань польської мови, неможливо отримати Карту поляка. Тому залишилося тільки зрозуміти де, як його вивчити, і з чого взагалі починати.

разговаривайте на польском

ЗМІСТ

1 . З чого слід починати вивчення мови

2 Володіння іноземною мовою – єдність трьох аспектів

2.1 Читання

2.2 Граматика

2.3 Говоріння

3 Популярні YouTube канали для вивчення польської

4 Підручники та посібники – екстрена допомога

З чого слід починати вивчення мови

Спочатку варто задати собі питання: «чи Зможу я сам / сама працювати над вивченням польської»? Адже досить часто людям не потрібні курси і репетитори, оскільки основна частина роботи відбувається вдома наодинці з самим собою.

Але якщо ви розумієте, що в самоті вас може здолати лінь, і ви взагалі нічого робити не будете, то, напевно, краще почати пошуки викладача.

Також слід визначитися з метою вивчення мови, тобто якщо ваша мета – лише отримання Карти поляка, то можна зупинитися досягнувши рівня А1 (елементарний рівень володіння, що включає тільки базові слова і вирази). Оскільки іспит (для отримання Карти Поляка) складається з кількох блоків, деякі питання культури, історії, географії, можливо, доведеться додатково завчити. Але, якщо ви зацікавлені в тому, щоб володіти достатнім рівнем мови для вільного спілкування в країні, то перед вами стоїть значно більшу завдання.

Володіння іноземною мовою – єдність трьох аспектів

Володіння мовою передбачає, що людина повинна вміти читати, розуміти і бути в змозі підтримати розмову, тобто відповісти на питання або розповісти що-то. Тільки одного аспекту недостатньо для того, щоб добре себе почувати в іншій країні. Саме ці знання і вимагають на іспиті для отримання Карти Поляка. Тому, для цього потрібно одночасно розвивати у собі 3 вміння: читати іноземною мовою, писати і говорити.

Хоча польська мова і здається досить подібним українському, але тільки тоді, коли починаєш його вивчати, розумієш, відмінностей насправді дуже багато.

Читання

Найбільш ефективним методом вважається комбінування декількох дій: читання, слухання, говоріння.

Найкраще це поєднують в собі іноземні пісні, тобто коли ви слухаєте одну з них, не полінуйтеся паралельно відкрити текст, стежити за словами і повторювати за співаком.

Не лякайтеся того, що ви не все розумієте, на початковому етапі це нормально, просто продовжуйте. Це досить ефективно, оскільки працює пасивна пам’ять, і деякі виразу запам’ятовуються, а потім підсвідомо ви почнете використовувати їх у розмові.

чтение-граматика-вимова

Граматика

Це саме та складова мови, яка допомагає писати і висловлювати свої думки більш складними реченнями.

Загалом граматична структура польської мови дуже схожа на українську, адже має також 3 роду іменників, 3 стану дієслів (умовний, дійсний, наказовий), а також 3 часу (минуле, теперішнє, майбутнє).

Тому зрозуміти всі тонкощі мови буде досить легко, але, тим не менш, цим не варто нехтувати, адже граматична база – основа знань іноземної мови.

Знання граматики також дозволяє читати і розуміти книги польською мовою. Якщо ви впевнені, що рівень А1 – А2 вам вистачить (для отримання Карти Поляка це дійсно так), глибокі знання в цьому аспекті не потрібні. Достатньо лише розуміння того, як формуються прості речення.

Говоріння

Ніщо так не розвиває навички говоріння польською мовою, як живою розмовою з іноземцем або, тим, хто непогано володіє їм. Якщо ви все ж обрали самостійний шлях вивчення, то це зовсім не означає, що варіантів поговорити по-польськи у вас немає. Для цього можна використовувати будь-онлайн сервіс, наприклад, соціальні мережі.

У тому ж самому Facebook дуже багато поляків, тому спробуйте поспілкуватися з одним з них (або кількома) безпосередньо.

Якщо вам досить складно першим почати спілкування, то можна вступити в тематичні групи, де багато людей, які так само, як ви хочуть живого спілкування. Метод, насправді дуже ефективний, адже так, ви не тільки вчіть мову, але і знаходьте нових друзів.

Не забувайте також, що в Польщі є цікаві фільми і серіали, тому перегляд їх в оригіналі – теж свого роду навчання. Якщо досить важко дивитися відразу на мові оригіналу, то спробуйте включити субтитри, адже на початковому етапі це навіть краще, ви чуєте певні вирази, і паралельно читаєте їх. Тому, відпочинок за переглядом цікавого фільму, додатково стане інтерактивним методом навчання іноземної мови.

Найпопулярніші канали YouTube для вивчення польської

Так, YouTube можна використовувати не тільки для перегляду смішних відео. Тут дуже багато розвиваючих каналів для вивчення різних мов, зокрема польської. Найцікавіші наступні:

  • Mowiac inaczej (ведуча каналу, саме розповідає про польським польською, про нові тенденції, основні помилки і цікаві факти про мову і корінному населенні)
  • 20m2 (досить цікавий канал, ведучий якого запрошує до себе в гості різних відомих людей, спілкується з ними у неформальній обстановці. Ім’я креативного ведучого – Lucas Jakobiak, і він дійсно вміє викинути щось таке, що дійсно шокує)
  • Podroze Busem Przez Swiat (канал про подорожі, його головні герої купили старенький автобус, відремонтували його, і перетворили в комфортний будинок на колесах. Вони їздять по різних країнах, містах і розповідають про своє життя і життя тих, кого вони відвідують).

Вище описані канали мають ту саму навчальну функцію, оскільки це розвиває не тільки мовні навички, але і значно розширюють кругозір. Але якщо вам просто захотілося розважитися – подивіться скетчі польської, це дійсно смішно, і ефективно, тому що додатково вчить польським сленговим словами. Найпопулярніші автори, знімають скетчі – Abstrachuje TV і Ponki, і не соромтеся, шукайте щось інше, адже в Польщі дійсно є YouTube канали, які варті уваги.

Підручники та посібники – екстрена допомога

Головна умова при виборі підручників для занять – намагайтеся вибирати більш-менш нові формати, а не ті, що залишилися ще з часів СРСР. Все тому, що обравши останній варіант, бажання вчити іноземну мову може зникнути взагалі, тому що на сьогоднішній день, вони все ж застарілі. Також підбирайте допомоги у відповідності з вашим рівнем, не беріть ті книги і зошити, де ви читаєте все і розумієте, адже чим більше незрозумілого для вас, тим більше роботи перед вами – як результат ефективне засвоєння матеріалу. Найбільш популярні посібники:

  • «Polski krok po kroku» (Iwona Stempek, Anna Stelmach, Sylwia Dawidek, Aneta Szymkiewicz) – тут є все: граматика в таблицях, діалоги, вправи та ін. загалом все те, що потрібно новачку;
  • «Z polskim na ty» (Ewa Lipi?ska) – посібник призначений для середнього рівня, і розділено на 2 частини: поглиблена граматика та вправи, а також лексика з різних тем;
  • «Oswoi? tekst» (Andrzej Ruszer) – для поглибленого рівня польського, адже автор розглядає варіанти ведення ділових бесід, а також способи написання офіційних листів.

Отже, вивчаючи польську мову, спробуйте зануритися в сам процес, щоб отримувати не тільки знання, але й задоволення. Так, для того, щоб отримати бажану Карту поляка, можна обійтися тільки базовим рівнем, і, оскільки, цей документ лише інструмент для майбутнього переїзду в Польщу, то, ймовірно, польська мова вам ще знадобиться. Тому, для найбільшої ефективності, спробуйте полюбити процес вивчення мови.

учите польский